Beer Nyan Htoo heeft een nieuwe kans op leven gekregen nadat dierenartsen zijn tong hebben verwijderd. Die was zo gezwollen dat hij over de grond sleepte.

tong
Maar liefst 3 kilo weefsel werd verwijderd bij Nyan Htoo | Foto: schermafdruk van video PatrynWorld

Nyan Htoo, wat ‘helder’ betekent, werd samen met zijn broertje gered door monniken van een klooster in Myanmar, toen ze nog heel jong waren. Ze waren bestemd voor illegale verkoop in China. Kort na de redding ontdekten ze dat Nyan Htoo aan een onbekende ziekte leed, waardoor zijn tong ontzettend snel groeide.

Dierenartsen deden in 2016 voor het eerst een poging om het overtollige weefsel te verwijderen. In het begin leek het alsof Nyan Htoo goed herstelde, maar de zwelling kwam weer terug en werd na verloop van tijd steeds dikker.

Afgelopen juni werd duidelijk dat de ziekte de kwaliteit van leven van Nyan Htoo beïnvloedde. Hij kon nog met zijn broer spelen en worstelen, maar zijn tong zat daarbij gigantisch in de weg. Hij kreeg wonden aan zijn tong omdat die continu langs zijn tanden schuurde en door het extra gewicht moest hij continu zijn hoofd te rusten leggen op zijn kooi.

Dierenwelzijnsdeskundige en dierenarts Heather Bacon werkte samen met Caroline Nelson, dierenarts bij Animals Asia in Vietnam, aan Nyan Htoo. Ze werden geholpen door Romain Pizzi van Wildlife Surgery International om een plan om te stellen om het lijden van Nyan Htoo te verlichten. De kosten werden gedekt door Winton Foundation for the Welfare of Bears.

Het team reisde af naar Myanmar om, samen met lokale dierenartsen, de tong van Nyan Htoo te amputeren. Tijdens een operatie van ruim vier uur is er drie kilo (!) aan weefsel verwijderd.

Dierenarts Heather Bacon, van de diergeneeskundige opleiding van de Universiteit van Edinburgh:

“Dankzij het enthousiasme en medeleven van alle betrokken bij dit unieke samenwerkingsproject, hebben we de kwaliteit van het leven van Nyan Htoo kunnen verbeteren.”

Na onderzoek is het team van mening dat de zwelling veroorzaakt kan zijn door een infectie die overgebracht is door een mug, genaamd olifantsbeen. De infectie komt vaak voor bij mensen in Myanmar, maar is nog nooit gezien bij beren. Gelukkig herstelt Nyan Htoo goed en het team verwacht dat hij voortaan een normaal leven zal kunnen leiden. Caroline Nelson, dierenarts bij Animals Asia:

“Deze medische aandoening hadden we nog nooit gezien bij een beer, maar we waren niet van plan om Nyan Htoo op te geven. Hij kan nu veel comfortabeler eten, slapen in natuurlijke posities en vrijer bewegen voor de rest van zijn leven.”

Bron: University of Edinburgh ©Animals Today Sophie Janssen