Aan de kust van Baja California Sur in Mexico zijn dit jaar al 351 zeeschildpadden dood aangespoeld. Op dezelfde plek zijn de afgelopen weken 137 dode zeeleeuwen gevonden. De schildpadden zijn vermoedelijk verstrikt geraakt in visnetten; de doodsoorzaak van de zeeleeuwen is nog onbekend.  

351 zeeschildpadden
351 zeeschildpadden dood aangespoeld in Mexico | Foto (illustratief): capt_tain Tom/flickr

Visnetten

Veel van de aangespoelde schildpadden zijn zogenaamde onechte karetschildpadden. De dieren zijn een bedreigde soort in Mexico. Visnetten zijn volgens activisten de voornaamste doodsoorzaak. Om die reden hebben de autoriteiten regels opgesteld voor vissers. Er mogen jaarlijks negentig schildpadden dood aanspoelen. Daarna wordt de commerciële visserij voor de rest van het jaar opgeschort. Toch lijken de autoriteiten nog niet te hebben ingegrepen.

Vorig jaar werden 480 schildpadden, vijftien zeeleeuwen, tien dolfijnen en zes walvissen dood aangetroffen. Mario Sánchez, directeur van de regionale milieuorganisatie CEMDA, maakt zich zorgen over de situatie.

“We zijn bezorgd dat de sterfte van de schildpadden in de Golf van Ulloa aan het verergeren is. Het is dringend nodig dat de federale regering dit probleem aanpakt.”

Zeeleeuwen

Er zijn naast de bedreigde zeeschildpadden ook zeeleeuwen aangespoeld. Het zijn er dit jaar al veel meer dan vorig jaar, toen werden vijftien dieren gevonden. De Mexicaanse natuurbescherming geeft aan dat er sinds 4 september 137 zeeleeuwen zijn aangespoeld op de 130 kilometer lange kust in Comondú, Baja California Sur. De doodsoorzaak van de zeeleeuwen is nog onbekend, maar er is weefsel afgenomen om meer duidelijkheid te krijgen. In Mexico zijn zeeleeuwen een beschermde soort, maar ze worden niet gezien als ‘met uitsterven bedreigd’.

Belangrijke broedplek

De regio is een belangrijke broedplek en voedingsplaats voor schildpadden, zelfs voor schildpadden uit Japan en Indonesië. Verder zijn er vijf soorten zeeschildpadden te vinden langs de kust. Naast de onechte karetschildpadden, vind je er ook Kemps zeeschildpadden, zwarte, leder- en karetschildpadden. De karetschildpad is ernstig bedreigd, maar ook de andere schildpadden zijn kwetsbaar volgens de UICN Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten. 

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma