Ook dieren hebben recht op een mooie oude dag, om die reden roept Comité Dierennoodhulp woensdag 12 september uit tot oudere-dierendag. Op veel kinderboerderijen en bij fokkers krijgt een groot deel van de dieren niet de kans om oud te worden. In april en mei worden de dieren geboren en met blijdschap ontvangen, maar in augustus en september verdwijnen velen van hen stilzwijgend via de achterdeur als overtallige dieren naar handelaar en slacht.

Oudere Dierendag
12 september: Oudere Dierendag | Foto: Pixabay

Om aandacht te vragen voor dit volstrekt onnodige dierenleed is 12 september voortaan oudere-dierendag. Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die om die reden niet fokken en hun dieren oud laten worden. Vanwege het goede voorbeeld dat deze kinderboerderijen geven gaat Comité Dierennoodhulp met hulp van de VeggieSquad kids op oudere-dierendag drie van deze kinderboerderijen in het zonnetje zetten.

Kinderboerderij De Werf in Amsterdam (om 10.00 uur), Akka’s Stadsboerderij in Emmen (om 14.00 uur) en kinderboerderij’t Dierenduintje in Castricum (om 15.00 uur) ontvangen op deze dag het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke Kinderboerderijen’ dat wordt bevestigd aan de kinderboerderij, en alle dieren krijgen een lekkere traktatie. Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp:

“Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderijen het goede voorbeeld geven. En het mooiste is: zij hebben er niet minder bezoekers door! Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud te worden.”

Oudere-dierendag is bittere noodzaak
In het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers weer heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jonge-dierendagen, lammetjesdagen en kuikentjesknuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar over de consequenties van al dat gefokt stelt men geen vragen, daarover heerst een groot stilzwijgen. Al die dieren worden vol blijheid begroet, maar zodra ze minder schattig worden zijn het opeens overtallige dieren die dikwijls eindigen voor de slacht. Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semi dierenwinkels en dierenhandelaren.

Kinderboerderij
Zeug in kinderboerderij Binnenmaas in Mijnsheerenland | Foto: Diervriendelijke kinderboerderijen

Mannetjes
Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats voor een habbekrats te koop als lieve tamme dieren uit kinderboerderijen. Wij vinden dit onbegrijpelijk. Hierdoor geeft men kinderen het slechtste voorbeeld dat gegeven kan worden, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten zijn.

Persbericht Comité Dierennoodhulp