Op zaterdag 12 september wordt een wereldwijd protest georganiseerd, het Global Anti Vivisection Protest, waartoe dierenvrienden in Nederland bij apentestcentrum BPRC in Rijswijk protesteren tegen het gebruik van proefdieren. De ‘Apenhel van Rijswijk’ moet sluiten en alle dierproeven moeten stoppen.

apentestcentrum
12/9 Actie bij apentestcentrum BPRC in Rijswijk | Foto: via EDEV

Bij het Primatencentrum aan de Lange Kleiweg in Rijswijk zullen zaterdagmiddag tussen 14 en 16 uur tientallen mensen verzamelen met protestborden en banners, terwijl ook in diverse steden wereldwijd burgers protesteren tegen dierproeven. Een DIER Een VRIEND, de campagneafdeling van Diervriendelijk Nederland, voert al 22 jaar met steun van Animal Rights actie voor de sluiting van de ‘Apenhel van Rijswijk’. Het BPRC heeft nog steeds zo’n 1.500 apen, zoals rhesus, java-apen en marmosets.

Apentestcentrum nutteloos

Een succes van 22 jaar actievoeren was een nationaal verbod van experimenten op mensapen (2002) en de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC in 2006 tot gevolg. De op nutteloze wijze met HIV-geïnfecteerde chimpansees mochten met pensioen naar het opvangcentrum van stichting AAP. Sindsdien wordt de campagne van Een DIER Een VRIEND voor de resterende apen voortgezet onder de naam Alle Apen Vrij!

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND protesteren zaterdag bij het apentestcentrum BPRC | Foto: Animal Rights

Alle dieren vrij!

Wereldwijd worden zo’n 192,1 miljoen dieren gebruikt in experimenten (referentiejaar eerste wereldwijde telling 2015). In 2005 waren dat er naar schatting nog 115,2 miljoen. Met deze dieren worden bij elkaar 79,9 miljoen dierproeven uitgevoerd. De andere 112,2 miljoen dieren zijn gedood voor hun organen en  gebruikt voor het fokken van genetisch gemodificeerde dierenstammen. Er werden ook nog dieren gefokt voor experimenten maar die werden niet gebruikt of als overtollig gedood. Deze dieren komen vaak niet voor in de statistieken. In Nederland worden net zoveel dieren in experimenten gebruikt als ‘gedood in voorraad’, zegt Adrie van Steijn, voorzitter van Diervriendelijk Nederland:

“Dierproeven zijn onwetenschappelijk, en dierproefnemers zijn geen wetenschappers. Het is dieptriest dat er een wereldwijde stijging te zien is in het aantal dierproeven. Dit ondanks steeds meer wetenschappers en overheden zeggen af te willen van dierproeven juist omdat dierproeven niet de gewenste resultaten geven en omdat puntje bij paaltje dieren geen mensen zijn en dieren dus anders reageren dan mensen. Alle mooie woorden van mensen die dierproeven doen ten spijt, men gaat niet vrijwillig stoppen met dierexperimenten.”

Jen Hochmuth, toxicologe en campagnecoördinator bij Animal Rights, sluit zich aan bij het protest in Rijswijk, waar het BPRC de coronacrisis aangrijpt voor nog meer dierproeven:

“Met trots heeft het BPRC bekendgemaakt dat Java-apen ‘inzetbaar’ zijn in de strijd tegen het coronavirus. Daarmee heeft het BPRC maar één ding aangetoond: dat ze in staat is om apen ernstig ziek te maken.”

Er moet een gedwongen afbouw komen, vinden de initiatiefnemers van de protestactie bij het BPRC. Het apenonderzoek is inhumaan en kost handenvol met geld, maar levert niets op van enige waarde:

“Juist nu met de coronacrisis zie je goed dat dierproefnemers als het BPRC vooroplopen om dieren in te zetten voor dodelijke experimenten en daarmee scheppen geld binnenhalen. Terwijl je weet dat hetzelfde BPRC al 30 jaar lang bezig is met een zinloze zoektocht naar middelen en geneesmethoden voor ziektes als Alzheimer, reuma, tuberculose, HIV en malaria – voor een veelvoud aan miljoenen euro’s.”

Bron: