Dos Winkel

Dos Winkel kwam 27 jaar geleden tijdens lesgeven (orthopedische geneeskunde) op Aruba voor het eerst in aanraking met duiken. Na vijf minuten uitleg maakte hij een duik van drie kwartier en was “verloren”. In die tijd was een van zijn hobby’s natuurfotografie en het was dus een logische stap om ook onderwater te gaan fotograferen. De eerste belangrijke publicaties volgden rond de eeuwwisseling (onder andere in National Geographic, naturfoto, Asian Diver, Terra, Einsichten, Midi, National Geographic Traveller, Gulliver, AQVA, BBC Wildlife), maar zijn grootste succes en interantionale dorbraak was de publikatie van het “coffee table book” ANOTHER WORLD, dat in acht talen werd vertaald en in meer dan 50 landen te koop is.

Inmiddels zijn er van zijn hand al meer dan tien boeken over de schoonheid, maar ook over de bedreigingen van de onderwaterwereld verschenen. Tot nu toe maakte Dos meer dan 4200 duiken in de meest uiteenlopende ecosystemen over de hele wereld (koude wateren, tropische zeeën, mangrovebossen en regenwouden). Zes jaar geleden hield Dos het voor wat zijn medische werk betreft voor gezien omdat hij de onderwaterwereld gedurende die ruim kwart eeuw overal keihard achteruit heeft zien gaan. Grote vissen verdwijnen, koraalriffen sterven in hoog tempo af. Overbevissing, gigantische bijvangsten, vervuiling en verzuring zijn daar debet aan. Maar een van de belangrijkste pijlers van zijn werk betreft dierenwelzijn. De moordpartijen op zee zijn onvoorstelbaar. Zo´n 2,5 – 3 triljoen vissen sterven jaarlijks een gruwelijke dood en dat terwijl onderzoek al lang heeft uitgewezen dat vissen “gewone” gewervelde dieren zijn, met een uniek centraal en perifeer zenuwstelsel en dat zij bewust pijn, angst en stress ondergaan. Zijn boeken en engagement leidden onder meer tot de door de Nicolaas G. Pierson Foundation geproduceerde film Sea the Truth en de boeken Wat is er mis met vis?! en visolie, en De Huilende Zee.

In 2009 richtte hij in Nederland samen met andere oceaanbeschermers de Sea First Foundation (SFF) op, in 2010 gevolgd door de oprichting van de Sea First Foundation vzw in België, waar Dos ook woonachtig is. SFF zet zich in voor gezonde oceanen en welzijn voor alle zeebewoners – www.seafirstfoundation.org Het meest recente project van SFF is het eerste visvervangende kookboek ter wereld, NON*FISH*A*LI*CIOUS, recepten met de smaak van de zee, maar zonder dat er een dier voor doodgegaan is. Het werd in opdracht van SFF gemaakt door Lisette Kreischer en haar team van stylisten en vormgevers. Zo wil SFF duidelijk maken dat vis in alle opzichten gemakkelijk “gebypassed” kan worden.

Archief