André de Baerdemaeker

piepvandaag-Andre-de-baerdemaekerAndré de Baerdemaeker (1979) is voorzitter van Stichting Vogelklas Karel Schot, een vogelopvangcentrum in Rotterdam-Zuid. De Vogelklas ontstond in de jaren ’50 in het klaslokaal van leraar Karel Schot, de vogelmeester van Rotterdam, en is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel werkende organisatie die jaarlijks ongeveer 9000 dieren uit een groot deel van Zuid-Holland opvangt.

André kwam als elfjarig straatschoffie dankzij een toevallige ontmoeting in aanraking met de zieke en gewonde vogels van de Vogelklas. Dit bleek een levensbepalende gebeurtenis: hij werd vrijwilliger bij de vogelopvang en is dat tot de dag van vandaag. Daarnaast ontplooide hij zich als leraar biologie voor vmbo-onderwijs in Rotterdam-Zuid, en later als ecoloog bij Bureau Stadsnatuur, de onderzoeksafdeling van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In die hoedanigheid verdiept hij zich in planten en dieren die soms dicht bij de mens leven.

Het ontsluiten en overdragen van kennis over de (stads)natuur is in zowel zijn professionele als zijn vrijwilligerswerk een belangrijk aspect. Zo schreef hij in 2014 bij de indringende foto’s van Anjès Gesink het boek Vogels Huilen Niet – klein vogelleed in de grote stad. Het boek vertelt de uiteenlopende verhalen van 144 vogels die in de Vogelklas te gast waren en hoe het stadse leven voor hen soms verkeerd uitpakte. Ook vertelt André nog altijd graag over de natuur in de stad. Niet alleen voor schoolklassen, maar ook voor de stadsbewoners, bestuurders en de media.