In de straten van Detroit schijnen duizenden honden rond te zwerven. Het gaat voornamelijk om pitbulls. Dit ras was in Detroit erg geliefd omdat ze ingezet konden worden om het huis te bewaken. Vorige maand werd de stad officieel failliet verklaard. De schuld waar ooit dé grootste autostad Detroit, mee achter blijft is zo’n 18 miljard. Bewoners zijn massaal vertrokken en wat achterblijft zijn niet alleen heel veel leegstaande huizen maar helaas ook veel huisdieren.

Zwerfhonden Detroit
Een zwerfhond op een kruispunt in het zuidwesten van de stad Detroit | Foto: Kimberley P. Mitchell, Detroit Free Press via USAToday

Uit een reportage uitgezonden door CNN blijkt dat het om tienduizenden honden gaat die op dit moment door de straten zwerven. Hun baasjes konden de verzorging financieel niet meer opbrengen en hebben de dieren aan hun lot overgelaten.

Detroit grapples with stray dog epidemic [ENG ondertitels beschikbaar]

De stad heeft altijd al te kampen gehad met veel zwerfhonden maar de vicieuze cirkel lijkt niet meer doorbroken te kunnen worden.

“Ze rennen door de straten en planten zich maar voort”, aldus Kristen Huston medewerker van de plaatselijke dierenambulance. “Veel mensen zijn hun huis kwijt, hun baan kwijt en hebben gewoon geen geld meer. Hoewel ze van hun honden houden, staan kinderen en familie bovenaan de prioriteitenlijst.”

Huston wil niet alleen de dieren te eten geven, ze wil de mensen ook informeren. De organisatie Detroit Animal Control houdt zich bezig met het vangen van de honden. Als er na een week nog geen eigenaar is gevonden worden de honden gedood.

Volgens de organisatie wordt op dit moment 70% van de honden die van de straat wordt gehaald geëuthanaseerd.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl