Illegale handel in antibiotica in de pluimveesector is een groot probleem. In maart 2011 werd 3,5 ton aan niet geregistreerde antibiotica in beslag genomen bij invallen bij zes bedrijven en zes woningen in Groningen en Overijssel. In totaal werden zes mensen gearresteerd. De antibiotica werd gebruikt in vleeskuikenbedrijven in het noorden van het land. Vandaag staan de drie hoofdverdachten in deze zaak voor de rechter.

Kuikens - antibiotica

Er hangen lange celstraffen boven hun hoofd. Justitie wil er alles aan doen om deze illegale handel, die een groot gevaar voor de volksgezondheid is, de kop in te drukken. Twintig jaar gevangenisstraf kunnen de verdachten opgelegd krijgen.

De hoeveelheid in beslag genomen antibiotica was ongeveer 25% van wat alle pluimveehouderijen in het Noorden gebruiken. In megastallen wordt veel antibiotica gebruikt. Dieren zitten zo dicht op elkaar gepakt, dat ziektes gemakkelijk uitbreken en veel dieren binnen een mum van tijd worden besmet. Door het preventief gebruiken van antibiotica, wordt dit risico ingeperkt. Overmatig gebruik van antibiotica vormt een groot risico voor de volksgezondheid: bacterieën kunnen resistent worden. Omdat antibiotica voor mensen en dieren technisch gezien gelijk is, vormt dit een gevaar voor de Nederlandse bevolking.

Onder de drie hoofdverdachten zit een handelaar en vleeskuikenhouder uit Middelstum (Groningen) en een handelaar in veevoerproducten uit Overijssel. 24 boeren (zo’n 3% procent van de vleeskuikensector) worden ervan verdacht de illegale antibiotica te hebben afgenomen en gebruikt. Op de eerste zittingsdag wordt bekendgemaakt of ook zij zullen worden vervolgd.

Bron: Volkskrant ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor