In het Institute for the Conservation of Nature and Forests (ICNF) in Silves, Portugal, zijn dit jaar zeventien lynxen geboren. Eén lynx, Fruta, wierp maar liefst vijf jongen. Het Portugees-Spaanse fokprogramma voor het behoud van de ernstig bedreigde Iberische lynx, waar PiepVandaag.nl al eerder over berichtte, blijkt een succes.

lynxen
lynx | Foto Credit: Eric Bégin via Compfight cc

De dieren zijn allemaal gezond en groeien voorlopig op in het ICNF tot ze groot genoeg zijn om te worden vrijgelaten in het wild in buurland Spanje. Dit jaar zijn tot nu toe 53 lynxen geboren, waarvan er 44 nog leven. 19 lynxen werden uitgezet in het wild.

Het Iberische project LIFE Iberlince (2011-2016) heeft tot doel het uitsterven van de Iberische lynx te voorkomen en de wilde populatie te versterken. De Iberische lynx is de meest bedreigde katachtige ter wereld met slechts 298 levende dieren. Het dier staat op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Op Care2 loopt momenteel een petitie voor het vaststellen van een lynxreservaat, om deze prachtige katten in het wild betere bescherming te bieden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.