Het gaat goed met de libellen in ons land. Meldde PiepVandaag nog op 2 augustus dat de zeer zeldzame gaffellibel na 77 jaar weer terug is in Noord-Brabant, nu is de zeer zeldzame zadellibel in Nederland gespot!

Zadellibel
Zadellibel | Foto: Wikimedia Commons

Op donderdag 16 augustus deed een medewerker van ecologisch adviesbureau Ecologica in Budel de bijzondere ontdekking. Opmerkelijk genoeg werd een paar dagen later, op 21 augustus, enkele tientallen kilometers verderop nóg een zadellibel gezien. Vóór 1995 werd de zadellibel in Nederland nooit eerder gezien en sindsdien is het insect pas zes keer waargenomen. Dat deze soort nu twee maal achter elkaar waargenomen werd, is dus zeer opmerkelijk.

Zadellibellen komen vooral voor in droge delen van Afrika en zuidwest-Azië. In Europa plant de soort zich vermoedelijk jaarlijks voort langs de Middellandse Zee, maar is daar zeker niet algemeen. Ook in andere delen van Europa duiken wel eens zwervende zadellibellen op, in wisselende aantallen. Zadellibellen worden vooral aangetroffen bij ondiepe, snel opwarmende, vaak periodiek droogvallende, visloze poelen, vennen of (duin)plassen.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl