De slipketting, wie kent hem niet? Een ouderwets ‘trainingsmiddel’ dat bedoeld is om een hond mee te corrigeren. Correct omgedaan, valt de ketting direct na een correctie ‘los’. Fout omgedaan gebeurt dit niet. Bij onjuist gebruik of een trekkende hond wordt de slipketting al gauw een wurgketting. Deze alternatieve naam wordt dan ook veel voor het metalen ding gebruikt.

Hond met slipketting - wurgketting
Hond met slipketting

Een Britse encyclopedische website maakt melding van het eerste gebruik in 1955.  De slipketting is dus al meer dan een halve eeuw ingezet om hondengedrag naar menselijke wensen te vormen.  Conservatieve hondenbezitters zweren er soms nog bij.

Dat is jammer, want anno 2013 hebben we niet alleen een technologische revolutie, de derde wetenschappelijke revolutie én een digitale revolutie achter de rug. Er is ook veel ontwikkeling geweest op hondengebied. Ontwikkeling die meer inzicht heeft gebracht in hoe honden leren en hoe dat leren beïnvloed kan worden.

Vandaag de dag hebben we als mens de middelen in handen om een hond zo te selecteren dat hij:

  • met een aanleg voor sociaal gewenst gedrag wordt geboren;
  • naar een cursus kan om opgevoed te worden;
  • in zijn gedrag kan worden bijgestuurd als dat voor zijn eigenaar, diens omgeving of hemzelf wenselijk is.

Toch gaat er nog veel mis tussen mens en hond. Veel honden worden niet gefokt op basis van gedrag en gezondheid, maar op basis van uiterlijk. Veel honden komen niet op een cursus terecht. Of ze belanden op een cursus waar de begeleiding onvoldoende is. Tot slot wordt van veel honden gedrag niet bijtijds of zelfs verkeerd bijgestuurd.

Anno 2013 wordt nog (veel te vaak) gegrepen naar de wurgketting. Een ‘trainingsmiddel’ uit het jaar waarin Albert Einstein overleed en plastic nog geen gemeengoed was. En een trainingsmiddel waarvan steeds meer bewijs komt dat het lichamelijke schade kan toebrengen aan een hond (bijvoorbeeld: Pathologies of The Dog Associated With The Use of Choke Chains & Severe brain damage after punitive training technique with a choke chain collar in a German shepherd dog).

Vooruitgang is een groot goed. Vooruitgang is iets om te omarmen. Zeker als het voor een dier veel leed kan voorkomen. Aan de wilgen dus, die wurgketting. Of liever nog: omsmelten zodat het metaal eindelijk voor iets goeds kan worden gebruikt.

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl