Spanje staat niet bekend om zijn diervriendelijke festiviteiten. Naast het stierenvechten en opjutten van stieren met brandende hoorns, heeft het land ook een festival genaamd ‘Rapa das Bestas’ het ‘scheren van de beesten’. Honderden wilde paarden worden in juli bijeengedreven, waarna ze door mensen die zich dapper willen voordoen tegen de grond worden gedrukt en geschoren. Dit is erg stressvol voor de dieren die geen menselijk contact gewend zijn.

worstelen
Rapa das Bestas | Photo Credit: Jolise1 via Compfight cc

Elk jaar in juli worden wilde paarden een berg in Sabucedo afgejaagd, waarna ze door de heuvels rennen met honderden festivaldeelnemers achter zich aan. Veulens worden gescheiden van hun moeders en er breken gevechten uit tussen de paarden omdat ze zich geen raad weten. De dieren doen hun best staande te blijven terwijl mensen en masse bovenop ze springen en de paarden tegen de grond duwen. Als ze eenmaal liggen worden ze bij het hoofd en de nek vastgepakt en geschoren.

Deze vierhonderd jaar oude traditie is een van de vele Spaanse gebruiken waarbij mensen hun dominantie over grote dieren willen aantonen. Hoewel cultuur en traditie heel belangrijk zijn, hoort hierbij het welzijn van dieren niet in het geding te komen. Wilde paarden zijn het niet gewend om vastgepakt te worden en het hele feestgedruis waarbij ze achternagezeten worden door honderden mensen die een potje met ze willen worstelen is uiterst stressvol.

Wil je dat de Spaanse regering het worstelen met wilde paarden verbiedt en een humane manier bedenkt om de dieren bijeen te  drijven? Teken dan deze petitie op ForceChange.

Op nrc.nl zijn duidelijke foto’s te zien van Rapa das Bestas.

Bron ©PiepVandaag.nl