De stranden van toeristische trekpleister Wedge Island in het westen van Australië zijn dit weekend afgesloten na het vijfde haaienincident met dodelijke afloop op rij. Naar alle waarschijnlijkheid is één en dezelfde haai verantwoordelijk.

Witte haai
Witte haai ©Wikimedia Commons

De Australische regering heeft nu het bevel gegeven om het dier te mogen vangen en doden, ondanks het feit dat ‘Brutus’, zoals de lokale bevolking de ‘great, big white’ inmiddels noemt, een beschermde diersoort is. Een opmerkelijke beslissing, aangezien er alles aan wordt gedaan om incidenten te voorkomen en de witte haai te behouden.

De minister van visserij Norman Moore vraagt zich naar aanleiding van de incidenten af of de soort inmiddels niet genoeg in bescherming is genomen en het niet tijd wordt die beschermde status opnieuw te bezien.

Premier van de deelstaat Colin Burnett daarentegen zegt dat haaien nu eenmaal in zee leven en als mensen die zee ingaan, levert dat gevaren en risico’s op. Dit zijn gekende gevaren en risico’s en worden door mensen bewust genomen. De surfers zelf lijken niet onder de indruk, Peter Dunn, die regelmatig surfwedstrijden organiseert op Wedge Island vertelde Fox News:

 “It is just a tragic loss. It’ll never stop surfers from going in the water. Once you are a surfer – and only a surfer knows the feeling – we cannot stop surfing. We are addicted.”

Haaienaanvallen blijven zeldzaam, ook langs de westkust van Australië, waar ze nog het meest voorkomen. Er zijn gemiddeld 15 incidenten per jaar, waarvan 1 met dodelijke afloop.

Bron ©PiepVandaag.nl