De witte haai heeft meer eten nodig dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tasmanië.

Witte haai met prooi
Witte haai met prooi | Foto: Jan Wouters 

Uit een Amerikaans onderzoek uit de jaren ’80 bleek dat een witte haai zes weken kon overleven op zo’n 30 kilo zoogdierpek. Nu blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Tasmanië dat 30 kilo slechts genoeg is voor 12 à 15 dagen.

Jayson Semmens, hoofdonderzoeker en hoofdauteur van het onderzoek, zegt dat een witte haai om de drie dagen een kleine zeehond zou moeten eten om voldoende energie te hebben. “De Amerikaanse onderzoekers moeten bij de vroegere studie met een haai gewerkt hebben die op dat moment waarschijnlijk niet erg zijn best deed”, vertelt Semmens aan de televisiezender ABC Television.

“Toen was het een erg vernieuwende studie. Ze deden ongeveer hetzelfde onderzoek naar de stofwisseling van de witte haai, maar volgden hiervoor slechts één exemplaar. De witte haaien waar wij mee gewerkt hebben deden harder hun best. Ze haalden behoorlijk hoge snelheden om zeehonden te vangen”, aldus Semmens. “Daardoor werkt hun stofwisseling ook veel sneller dan we eerst dachten.”

Bron: De Morgen Jaimy Visser