Foto: WikiMedia Commons

In de winter hebben veel dieren wat extra aandacht nodig om buiten in de vrieskou te kunnen zijn. Hieronder vindt u informatie voor de extra zorg die huisdieren, wilde dieren en hobbydieren nodig hebben.

Huisdieren
Ook in de winter moeten huisdieren gewoon naar buiten kunnen, maar u moet wel letten op de weersomstandigheden. 

Honden
Bij extreme kou hebben vooral de pootjes van de hond extreme bescherming nodig. De voetzooltjes zijn bij vrieskou minder veerkrachtig. Smeer ze in met speciale teer, verkrijgbaar bij de dierenarts, zodat wondjes worden gedicht en zooltjes verhard. Ook de pekel is niet goed voor de hondenpoten. Smeer de pootjes goed in ter bescherming.

Honden kunnen zelf niet beoordelen of het ijs sterk genoeg is. Let dus goed op of de hond wel het ijs op kan. Honden kunnen blessures oplopen doordat ze uitglijden op het ijs. Veel honden zijn gek op de sneeuw, maar laat ze geen sneeuw eten omdat dit maagklachten kan veroorzaken. Houd de honden tijdens een wandeling goed in beweging zodat ze niet te veel afkoelen.

Katten
Katten hebben een hekel aan de kou. Zorg dat het kattenluikje werkt, zodat de kat naar binnen kan. Als de kat buiten slaapt zoeken ze een warme slaapplek op, bijvoorbeeld de motorkap van de auto. Klop op de motorkap voordat u de auto start, zodat de kat tijd heeft om te vertrekken.

Konijnen
Konijnen en knaagdieren kunnen niet goed tegen tocht en grote temperatuurverschillen, daarom is een goede standplaats voor het hok erg belangrijk. Zet het hok nooit ineens van een koude naar een warme ruimte of andersom. Zet het ook niet te dichtbij een hittebron. Zorg ervoor dat er geen tocht het hok in kan blazen, het nachthok moet water- en tochtdicht zijn. Zorg dat er extra stro in het hok ligt zodat het konijn er lekker in kan nestelen. Geef konijnen extra groenvoer en ververs het water regelmatig, zodat het niet kan bevriezen.

Cavia’s
Cavia’s zitten liever binnen dan buiten, maar mocht u de cavia buiten houden let er dan op dat het hok water- en tochtdicht is. Zorg dat er een dikke bodembedekking in het hok is en meerdere cavia’s bij elkaar zitten, zodat ze elkaar warm kunnen houden.

 

Hobbydieren
Dieren die gewend zijn om buiten te zijn kunnen probleemloos tegen de vorst. Zorg dat ze voldoende kwaliteitsvoer en water hebben. In de winter kunt u de dieren een handje helpen door te zorgen voor beschutting tegen vorst, wind en neerslag, zodat ze een droge ligplek hebben.

Paarden en pony’s
Paarden ontwikkelen een wintervacht en kunnen goed tegen de kou. Geschoren paarden hebben al snel een deken nodig, ook als het niet vriest. Zorg voor voldoende ruwvoer en vers water. Door teveel borstelen kan de bescherming van de wintervacht afnemen.

Schapen
Schapen hebben in de winter goed voer nodig, en ook al drinken ze minder water in de winter ze kunnen niet zonder.

Geiten
Zorg voor vers water en extra hooi als voedsel.

Kippen
Ook kippen moeten ruim voldoende voedsel hebben en vers water. Daarnaast zijn de kammen en lellen gevoelig voor bevriezing, zorg dus bij vrieskou dat de kippen binnen kunnen zitten.

Andere hobbydieren
Struisvogels en emoes kunnen niet tegen ons klimaat en hebben een afdak nodig tegen de regen. Alle andere hobbydieren, zoals lama’s en alpaca’s hebben een droge ligplaats nodig.

Vijverdieren
Haal de bladeren uit de vijver, deze verzuren het water. Hak het ijs niet kapot en gooi geen kokend water op het ijs, omdat u dan de dieren kunt bezeren. Plaats een loopplankje, zodat dieren die in het water vallen er weer uit kunnen klimmen.

Wilde Dieren
Door een paar simpele aanpassingen in de tuin kunt u veel dieren helpen die worden geconfronteerd met verminderde voedselvoorraden en bevroren waterbronnen.

Tuinaanpassingen
In de tuin kunt u nestkasten plaatsen voor vogels, vlinders, bijen, egels en vleermuizen. In het oosten van Nederland kunt u ook nestkasten voor steenmarters plaatsen.

Vijvers kunt u voorzien van loopplankjes om verdrinken van o.a. egels te voorkomen.

Zorg voor takkenwalletjes en rommelhoekjes. Ruim afgestorven planten en bladmateriaal niet op, dit kan beschutting geven. Haal dit wel uit het water, omdat dit het water kan verzuren.

Verspreid het snoeien van struiken over de jaren, zodat er beschutting blijft bestaan.

Geef tijdens de vorstperiode niet meer voedsel aan dan nodig. Voedsel dat blijft liggen kan beschimmelen en ongewenste dieren aantrekken.

IJs kan geschaafd worden om dieren toegang te geven tot het water.

Egels
Soms kunt u in de winter jongvolwassen of zieke egels tegen komen. Neem contact op met de lokale afdeling van de Dierenbescherming voor informatie over een opvang adres. Laat gezonde egels met rust. Geef alleen zwakke dieren extra voeding. Geef nooit melk, maar melk of ijsschaafsel op een lage schaal. Ook een blikje katten- of egelvoer wordt soms gewaardeerd.

Vogels
Zorg voor schone voederplaatsen die onbereikbaar is voor natuurlijke vijanden. Geef vogels geen voeding waar zout in is verwerkt, dit veroorzaakt uitdroging. Ook margarine mag niet worden gegeven, dit werkt laxerend. Van kaas moet het plastic randje worden verwijderd.

Probeer vogels nooit los te trekken als ze zijn vastgevroren. Plaats een warme pan water op het ijs rondom de poten om het ijs te smelten. Voorkom vastgevroren vogels door een strolaag rond de wakken aan te brengen.

Recept voor vogels
U kunt vetbollen eenvoudig zelf maken. Vermeng zaden met broodkruim en gesmolten reuzel. Laat het stollen en stop het in een netje, knoop het dicht en hang het buiten op. Voor meer informatie over vogels in de tuin kunt u kijken op de website van de Vogelbescherming.

Meer informatie en tips om dieren de winter door te helpen kunt u vinden op de website van de Dierenbescherming

Bron: Dierenbescherming