Dos WinkelOp 8 juni 2012 is het alweer zover, dan wordt er wereldwijd World Ocean Day (WOD) gevierd. Een dag die in 1992 op de “Earth Summit” van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro in het leven is geroepen om mensen bewust te maken van de problemen in zeeën en oceanen en wat deze voor ons betekenen.

Op zondag 3 juni voorafgaand aan de officiële World Ocean Day organiseert de stichting World Ocean Day in samenwerking met Sea First Foundation (SFF) voor de derde maal in Nederland het evenement World Ocean Day, ditmaal in samenwerking met het Museon in Den Haag.

Het programma van lezingen en filmvertoningen focust op twee actuele onderwerpen: ‘biodiversiteit’ en ‘weet wat je eet’. Sprekers zijn onder andere onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer Dos Winkel; Klaudie Bartelink, die haar nieuwste Noordzeefilm vertoont; Farah Obaidullah van Greenpeace International over Europese visserij buiten Europa; Judith Wouters, voorzitter Sea First Foundation België, spreekt over de wereldwijde toestand van de tonijn; Julia Wald, Wageningen Universiteit, bespreekt te mogelijkheden van zeewier; Prof. Dr. Gert Flik, Universiteit Nijmegen, doet al ruim dertig jaar onderzoek naar vissenwelzijn en bespreekt de huidige stand van wetenschap; Dr. Floris van den Berg, filosoof, Universiteit Utrecht besluit de dag met een filosofische beschouwing. Verder gaat tijdens het congres de spraakmakende documentaire “Sushi: The Global catch” in Nederlandse première.

World Ocean DayWorld Ocean Day 2012 vindt plaats in het Museon. Toegang €25,-. Dit bedrag is inclusief de toegang tot het Museon en een bijzondere vegetarische lunch!

Adresgegevens: Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag. Voor een routebeschrijving en bereikbaarheid met het openbaar vervoer kijkt u op www.museon.nl.

Het volledige programma en alle informatie over de sprekers, zijn te zien op de website van WOD: www.worldoceanday.nl

Hier kunt u zich ook INSCHRIJVEN.

Het belooft een bijzondere dag te worden: veel aandacht voor de schoonheid van de onderwaterwereld, de bedreigingen, de oplossingen en aandacht voor vissenwelzijn. Dat is nodig, want het grootste probleem voor vissen is immers dat zij niet kunnen schreeuwen en dat voor de meeste mensen een vis geen aaibaar dier is… Vissen hebben echter een uitstekend ontwikkeld zenuwstelsel en kunnen heel goed pijn voelen en angst en stress hebben: wat je je eigen huisdier niet aan wilt doen, zou je ook een vis niet aan moeten doen! Toch sterven er jaarlijks 2,5 triljard vissen op een afschuwelijke manier als gevolg van de visserij. Tevens vele miljarden zeezoogdieren (dolfijnen, zeehonden), zeevogels en zeeschildpadden als ongewenste bijvangst.

Vissen
©Dos Winkel

Dos Winkel, oprichter Sea First Foundation ©PiepVandaag.nl