Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hagedissen bijna op dezelfde manier ademen als vogels. Ze halen namelijk niet alleen zuurstof uit de lucht bij het inademen, maar zo blijkt nu ook bij het uitademen. Het zou kunnen dat dinosauriërs ook op deze manier ademden.

Vogel met hagedis ademen
Foto: Pim Stouten / Foter.com / CC BY-NC

Bijna alle zoogdieren ademen zuurstof alleen in zoals wij mensen dat ook doen. Door de luchtpijp gaat de zuurstof richting de longblaasjes van waaruit het opgenomen wordt in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven. Uiteindelijk wordt alleen de zogenaamde ‘oude’  lucht weer uitgeademd.

Het was al langer bekend dat bij krokodillen en vogels de manier van ademhalen veel efficiënter is. Deze diersoorten slaan in speciale longzakken bij iedere inademing een beetje lucht op.  Bij het uitademen wordt echter ook zuurstof uit de lucht gehaald.

Nu hebben wetenschappers tijdens een onderzoek naar een groep van zeventig hagedissensoorten in Azië, Australë en Afrika, dus ontdekt dat ook hagedissen op deze manier ademen.

Het feit dat de longen van deze dieren zo efficiënt werken verklaart mogelijk ook waarom de dieren in zulke uiteenlopende gebieden kunnen leven. Zo leven ze in de woestijn maar ook in bijvoorbeeld regenwouden.

Bron ©PiepVandaag.nl