Het nieuwe project van designer Aaron Dunkerton is een uitkomst voor de huismus. Het project, Bird Brick, is bedoeld om in stedelijke gebieden van het Verenigd Koninkrijk onderdak te bieden aan de ernstig bedreigde huismus. Entree van de mussenwoning is een cirkelvormige steen die past tussen een scala aan traditionele bakstenen. Hopelijk is dit bouwwerk de redding van de huismus.

Bird Brick - huismus
Bird Brick | Foto: Aaron Dunkerton via GlobalAnimal.org

De huismuspopulatie in het Verenigd Koninkrijk is in verval doordat nestplaatsen en voedselbronnen verdwijnen. Het slim bedachte vogelhuis ‘Bird Brick’ is ontworpen door de jonge Britse designer Aaron Dunkerton en biedt de bedreigde vogels een onopvallende plaats om te nestelen. Door de duurzame Bird Brick zijn de gevleugelde kostgangers niet meer afhankelijk van het plukken van traditionele bouwmaterialen.

Dunkerton heeft een vijf-delige nestholte gecreëerd voor de ernstig bedreigde huismus. De nestholte is samengesteld uit vier traditionele – met de hand gemaakte –bakstenen en een kleine ingang van klei.

De Bird Brick is bedoeld om in clusters van twee of drie te worden geïnstalleerd tijdens de bouw van nieuwe woningen of tuinmuren. Het is een inventief en onopvallend alternatief voor de traditionele nestkasten – een gecamoufleerde vogelverblijfplaats die onbereikbaar lijkt voor roofdieren.

In vergelijking met het dakpan-vogelhuisje van Klaas Kuiken, is er weinig kans dat de vogels in de Bird Brick dodelijk oververhit raken:

“De materiaaleigenschappen van baksteen – lage thermische beweging, weinig vocht en een hoge duurzaamheid – maakt de holte ideaal voor nesten. Het tast de structuur van het gebouw niet aan en is ook nog visueel onopvallend.”

Dunkerton legt het lot van de huismus uit:

“In de afgelopen 50 jaar heeft het Verenigd Koninkrijk meer dan 44 miljoen vogels verloren. De huismuspopulatie is met bijna 70% gedaald en ik besloot om te helpen iets aan hun behoud te doen.

Huismussen zijn gezellige vogels. Ze vinden het leuk om te nestelen in kleine kolonies van 3 tot 4 broedparen in en rond woningen. Als deze gaten en lacunes echter worden opgevuld voor een betere isolatie, hebben deze vogels bijna geen plekken meer om te nestelen.”

Behoud van mussen? Het is een beetje moeilijk te geloven gezien het feit dat deze spraakzaam kleine jongens in onder andere Noord-Amerika overal te vinden zijn. In de voorsteden of in de stad; waar er maar een bankje of picknicktafel is of een stokbrood wordt geconsumeerd, is er zeker een mus of vijf in de buurt. Maar het bestaan ​​van de soort is, zoals Dunkerton toelicht, in de stedelijke gebieden bedreigd. Dit is deels te wijten aan een gebrek aan insecten (vanwege de verdwijnende groene ruimten) en het teruglopen van het aantal nestplaatsen.

De Bird Brick kost ook relatief weinig onderhoud:

“Elke holte moet eenmaal per 2 tot 5 jaar worden opgeruimd, ergens tussen september en november.”

Het vogelhuis van Dunkerton is genomineerd voor de Design Council’s 2013 Future Pioneer Award.

Hier in Nederland, waar de situatie voor de huismus al niet veel beter is, zet Stichting Witte Mus zich in voor de kleine vogels.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp