Het lijkt erop dat een virus de oorzaak is van de massale sterfte onder dolfijnen aan de oostkust van Amerika. Dat hebben experts afgelopen dinsdag laten weten.

Tuimelaar - virus
Tuimelaar in de zee bij Boca Raton, Florida | Foto: Mr. Johnson, often nefarious (Flickr: Boca Grande-4189) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
Langs de kust van North Carolina tot New York werden sinds juli meer dan 1.300 dode tuimelaars gevonden. Dat aantal is zeker het tienvoudige van het gemiddelde voor die regio en periode over de afgelopen vijf jaar. De meldingen die zijn gedaan van drijvende dode dolfijnen vlakbij de kust is hier nog niet in meegenomen.

Waarschijnlijk is het cetacean morbillivirus de doodsoorzaak, is nu vastgesteld. Dit virus lijkt op het virus dat mazelen veroorzaakt bij mensen. Het beschadigt het immuunsysteem van de dieren waardoor ze erg vatbaar worden voor andere ziektes zoals bijvoorbeeld longontsteking.

Volgens het Amerikaanse oceanografische instituut, NOAA, is er niets te doen aan de massale sterfte. Voor het morbillivirus dat bij landdieren voorkomt is een vaccin, maar dat is er helaas niet voor de variant die bij de dolfijnen is geconstateerd.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl