Olifant in circus
Foto: iStock Photo

Afgelopen week is circusolifant Mausi (Muisje) overleden tijdens haar laatste transport. Mausi was een van de olifanten van Circus Herman Renz, maar werd in 1997 doorverkocht aan het Duitse circus Voyage. Deze week zou het olifantenvrouwtje met pensioen gaan in dierentuin Pairi Daiza, maar zover is het nooit gekomen. Bij aankomst in de dierentuin lag Mausi in de wagen en kon niet meer opstaan. Kort daarna stierf zij, vermoedelijk aan hartfalen.

Dertig jaar lang heeft Mausi in circussen opgetreden. Volgens bioloog Tobias Dornbush van de European Elephant Group leed Mausi aan zware atrose en kon ze bijna niet meer lopen. “De eigenaar van het circus weigerde pertinent de olifantendame af te staan.”

Olifantenexpert Marion Garaï schrijft in een rapport dat Mausi niet goed behandeld werd. De artrose, waaraan de olifant leed, werd onder andere veroorzaakt door de koude en natte ondergronden en bewegingsbeperkingen. Ook delen van haar oren waren bevroren en afgestorven en had zij een groeiachterstand.

PETA Duitsland maakte een filmpje over Mausi’s leven. Bekijk de video hieronder: