Uit de laatste telling van het Ministerie van Landbouw blijkt dat het aantal megabedrijven dit jaar weer harder is gestegen. De varkensboeren kiezen en masse voor schaalvergroting. Zo telde de provincie Brabant vorig jaar 190 megabedrijven, dit jaar is dat alweer gestegen naar 265.

Varkens - bankbiljetten - megabedrijf
Foto: Dominik Meissner www.Orime.de / Foter.com / CC BY-NC-ND

Dit lijkt tegen de trend in: het aantal veeboeren daalde dit jaar met meer dan honderd.
Van de varkenshouders in Brabant runt één op de zeven inmiddels een megabedrijf. Zo heeft een gemiddelde boer 3014 varkens in zijn stal, 139 dieren meer dan vorig jaar. In de Brabantse plaats Someren staan de grootste bedrijven: over vijftig bedrijven staan 240.000 varkens.

Megabedrijven zijn typisch Brabants. Nergens anders in Nederland zijn zoveel bedrijven te vinden. Voor een megabedrijf wordt de grens gesteld op 7.500 dieren. Staan de dieren verspreid over meerdere bedrijven dan spreekt men over megabedrijf. Staan alle varkens op één adres, dan is sprake van een megastal. In Brabant staat de helft, 50 stallen van de buitencategorie: dit zijn stallen met meer dan 12.000 varkens. Varkensboeren kiezen in het algemeen voor kleinere stallen op meerdere locaties.

Bron: Omroepbrabant.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.