Sinds dit najaar zijn de wateren van Uruguay een reservaat voor walvissen en dolfijnen, ter bescherming van deze dieren. De kustlijn is een belangrijke migratieroute voor zuidkapers, die hierheen trekken om te paren en hun kalfjes te laten opgroeien tussen augustus en november.

walvisreservaat
Zuidkaper | Foto via Wikimedia Commons

Hoewel het walvisreservaat al in 2002 werd voorgesteld door Organization for the Conservation of Cetaceans (OCC) en als community-based participatieproject werd gedragen door voornamelijk schoolkinderen  en nationale en lokale overheden, werd de campagne in 2010 nieuw leven ingeblazen. In 2012 bracht een groep studenten, de belangrijkste initiatiefnemers, het wetsvoorstel in bij de milieucommissie van het parlement.

De kinderen beeldden het voorstel uit met documenten in hun eigen handschrift en bezetten symbolisch de zetels van de vertegenwoordigers. Met succes: het Uruguayaanse parlement stemde unaniem (62-0) voor het walvisreservaat.  Hiermee verklaart Uruguay de gehele exclusieve economische zone  tot een reservaat voor walvissen en dolfijnen, waar deze dieren voortaan beschermd worden. Een groot succes voor de burgers van Uruguay en een belangrijke stap, want betere bescherming van walvisachtigen is een noodzaak.

‘Dit is een historisch moment voor Uruguay en voor de hele wereld’, zei Rodrigo García Píngaro, oprichter en uitvoerend directeur van OCC nadat de historische stemming was geweest. ‘Het laat zien dat de Latijns-Amerikaanse landen steeds meer verenigd zijn in de bescherming van walvissen en andere zeedieren in hun kustwateren.’

Volgens congreslid Gerardo Amarilla, voormalig voorzitter van de Nationale Commissie van Milieu, moeten alle grote ontwikkelingsprojecten langs de Uruguayaanse kust voortaan aan strengere milieuvoorschriften en handhaving voldoen, voordat ze officieel worden goedgekeurd.

‘Ons doel is om een natuurlijk Uruguay te creëren.’

Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl  Angelique Lagarde