De meest gevonden voorwerpen tijdens de opruimactie langs de Noordzeekust in augustus zijn touwen en visnetten. Directeur van Stichting de Noordzee, Eelco Leemans heeft zondag de top 5 van meest aangetroffen afvalitems overhandigd aan Europarlementariër Judith Merkies en Tweede Kamerlid Manon Fokke.

Noordzeekust - kust
Noordzeekust | Foto: Wikimedia Commons

De opruimactie My Beach Cleanup Challenge duurde 24 dagen. 563 vrijwilligers van Stichting de Noordzee hebben in totaal 6.590 kilo afval opgehaald langs 350 kilometer Noordzeekust.  Met de actie wil de Stichting aandacht vragen voor de enorme hoeveelheden afval in zee en op de stranden.

Naar schatting liggen er 514.500 netten en touwen langs de Nederlandse kust. Deze werden ook het meest gevonden. Verder werden er 254.000 stukken plastic gevonden, 185.000 sigarettenpeuken, 182.000 plastic verpakkingen waaronder ook flessen en doppen en 45.500 ballonnen met sierlinten.

Stichting De Noordzee hoopt dat er in de Tweede Kamer en op Europees niveau gerichte beleidsmaatregelen genomen worden om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.

Bekijk het filmpje van de MyBeach Cleanup Challenge 2013
Bron: Noordzee.nl ©PiepVandaag.nl