Zes maanden na de ontdekking van sporen van een vrijwel uitgestorven neushoornsoort, is het een onderzoeksteam van WNF en wetenschappers gelukt om op Borneo beelden van het dier te maken.  De ontdekking is zeer bijzonder, aangezien het gaat om de Sumatraanse neushoorn, waar er naar schatting nog slechts 200 van in leven zijn.

Sumatraanse neushoorn
Foto: Screenshot video WNF

Daarbij werd lange tijd aangenomen dat deze neushoornsoort niet meer in dat gebied voorkwam. Het WNF kwam de dieren in april op het spoor door pootafdrukken en krassen op boomstammen.  Na het plaatsen van cameravallen in juni dit jaar, is het gelukt om beelden van de dieren vast te leggen. De laatste keer daarvoor dat deze soort is gefilmd is ruim twintig jaar geleden.

De beelden zijn deze week getoond door het Indonesische Ministerie van Bossen, tijdens de opening van een top over de bescherming van Aziatische neushoorns. Volgens Hans Beukeboom van het WNF geven deze beelden een goede basis om verder onderzoek te doen en om een strategie te bepalen voor bescherming van neushoorns.

“Je ziet maar weer dat er nog zo veel leven onontdekt is in de oerwouden van Borneo. Daarom alleen al moeten de bossen goed beschermd en verstandig beheerd worden . De overheid van Kalimantan zou er verstandig aan doen te stoppen met het uitgeven van mijnconcessies en ook moet ze verdere ontbossing tegengaan.”

Piepvandaag Borneo
Foto: Erik Daugaard Photography – Copenhagen via photopin cc

De Sumatraanse neushoorn is een van de vijf neushoornsoorten die er nog zijn. En met zijn maximale gewicht van 950kg, en max lengte van 2,3 meter is hij ook de kleinste neushoornsoort. Het aantal levende exemplaren wordt geschat op 200. De belangrijkste oorzaken voor het verdwijnen van deze neushoornsoort is versnippering van het leefgebied en stroperij.

Stroperij is dan ook de reden waarom de locatie van deze ontdekking angstvallig wordt stilgehouden.

Bron: WNF ©PiepVandaag.nl