In Zuid-Afrika zijn dit jaar al 515 neushoorns gedood door stropers. Vorig jaar kende de neushoornstroperij een piek en vonden 668 dieren de dood. 2013 lijkt dat aantal te gaan overtreffen.

Neushoorn - Zuid-Afrika
Neushoorn gestroopt voor hoorn | Foto: Lowveld Rhino Trust

De neushoorns worden zowel in het wild als in beschermde reservaten door stropers gedood. Het gaat hen om de hoorn van de dieren, die op de zwarte markt enorm veel geld waard is. Vooral in Azië is veel vraag naar neushoornhoorn, aangezien men denkt dat deze genezende krachten heeft.

Stroperij is een groot probleem en een enorme bedreiging voor neushoorns en olifanten overal in Afrika en Azië. Voor stropers, terroristische organisaties en georganiseerde misdaad is de handel in hoorns en ivoor een goudmijn.

Nationale Parken en dierbeschermingsorganisaties doen er alles aan dieren te beschermen tegen de stropers, zelfs de hulp van het leger wordt ingeschakeld, maar het lijkt erger en erger te worden.

Inmiddels heeft het International Union for Conservation of Nature (IUCN), de Afrikaanse westelijke zwarte neushoorn als officieel uitgestorven moeten catalogiseren en van de Javaanse variant zijn er nog maar zo’n vijftig exemplaren.

EenVandaag maakte vorig jaar een reportage over de neushoornjacht in Zuid-Afrika.sitestat

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl