In Spanje worden jaarlijks 50.000 Galgo’s op verschrikkelijke wijze gedood. Het is een zogenaamde traditie dat wanneer de honden niet goed presteren tijdens de jacht ze gestraft moeten worden.

Galgo's - windhonden
Jurriaan Schulman at the English language Wikipedia [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Volgens het bijgeloof zal het functioneren van de volgende hond afhankelijk zijn van de wreedheid van de toegediende straf. Hoe meer de hond lijdt, hoe beter de opvolger zal zijn. Andere honden uit de roedel moeten toekijken omdat het idee is dat ook zij dan uiteindelijk beter gaan presteren.

Zo worden de honden opgehangen en om ze langer te laten lijden raken de achterpoten net de grond. Of de dieren krijgen een stok geklemd tussen de kaken zodat de hond verhongert.

Met betonscharen worden poten afgeknipt, de honden worden overgoten met accuzuur en in brand gestoken. Ze worden levend begraven of gewoon vastgebonden en vergeten zodat ze een langzame dood sterven. Ze worden verdronken en doodgeslagen. Staarten worden uitgetrokken, oren afgeknipt. En kinderen voetballen met de pups omdat ze niet beter weten.

Omdat de Galgo zo zachtmoedig van karakter is worden ze ook gebruikt om vechthonden te trainen en ze worden zelfs gebruikt als leven aas bij de haaienjacht.

Om ervoor te zorgen dat ze harder gaan rennen worden ze meegesleurd naast auto’s en motoren.

Dit dier heeft heel hard onze hulp nodig! De stichting DutchGalgoLobby strijd sinds 2011 om een einde te maken aan deze traditionele mishandeling van windhonden in Spanje. Dit doet ze onder andere door het uitoefenen van druk op Nederlandse en Spaanse overheden en het Europese Parlement.

Het Collectif du Protection des Levriers, waar Greyhounds Rescue Holland één van de initiatiefnemers van is, heeft het voor elkaar gekregen dat Michèle Striffler, Frans lid van het Europees Parlement, een verklaring heeft ingediend, waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen de mishandeling van windhonden in Europa onmiddellijk te beëindigen.

“Windhonden moeten als huisdieren worden beschouwd en op passende wijze worden beschermd. De Commissie wordt verzocht er alles aan te doen wat in haar vermogen ligt om de correcte toepassing door de lidstaten van de EU-wetgeving op het gebied van dierenwelzijn te waarborgen en concrete acties aan te bevelen die erop zijn gericht onmiddellijk een einde te maken aan de wreedheden tegen windhonden in Europa.”

Negen andere Europarlementariërs hebben de verklaring inmiddels ondertekend. Hiermee zou niet alleen een einde komen aan de vreselijke situatie van windhonden in Spanje maar ook aan die van de Greyhounds in Ierland en Engeland, waar het lot van de dieren al niet veel beter is.

In naam van het Collectif heeft Greyhounds Rescue Holland, met de hulp van GINN en de Stichting DutchGalgoLobby meer dan 300 brieven gestuurd aan de Europarlementariërs van de Noord-Europese landen om hun steun te vragen door het plaatsen van hun handtekening voor de Schriftelijke Verklaring 0006/2013.

Help deze honden en stuur een mail naar alle Nederlandse Europarlementariërs en vraag ze deze verklaring ook te ondertekenen.

Wanneer een meerderheid van het Europees Parlement tekent wordt de geschreven verklaring doorgestuurd naar de EU-Commissie voor vervolgactie en officieel opgetekend.

Help en stuur een mail!

©PiepVandaag.nl