De Gemeente Amsterdam wil in de Waterleidingduinen (Amsterdams gebied bij Aerdenhout/Zandvoort) gaan jagen op damherten die daar leven. De gemeente geeft hier toe aan jagersbelangen, want er is geen enkele reden om de damhertpopulatie terug te brengen. 

Ga direct naar de petitie | De Faunabescherming is ook een petitie gestart, deze is hier te vinden.

damherten
Foto: Jan de Graaf / Foter / CC BY

De Gemeente Amsterdam draagt voor het terugbrengen van de populatie vijf argumenten aan en geen van alle is houdbaar, als je tenminste open staat voor de feiten.

  • De damhertpopulatie groeit hard en het worden er teveel. Zeker als het zo doorgaat.

Niet waar:  Het klopt dat het aantal damherten over een periode van 10 jaar in het gebied is toegenomen. De laatste jaren neemt het aantal echter niet meer toe en lijkt de populatie zich te stabiliseren (cijfers Faunabeheereenheid).

  • Er zijn teveel damherten en het gebied kan dat niet aan. Dit blijkt uit de 200 damherten die afgelopen winter zijn overleden.

Niet waar: Het klopt dat er rond de 200 damherten zijn overleden afgelopen winter. Echter niet door voedselgebrek. Dit wordt door de ecologen in dienst van de gemeente zelf aangegeven. Het is onduidelijk waarom er afgelopen winter meer damherten zijn doodgegaan dan ervoor. Mogelijke oorzaken zijn: langere bronsttijd, langere winter, en het nieuwe hek, waardoor damherten aan de buitenzijde van het gebied bleven (binnenin het gebied was volop voedsel).

  • De damherten geven overlast en veroorzaken verkeersongelukken.

Niet waar: De overlast en het aantal verkeersongelukken is het afgelopen jaar met zo’n 60-70% afgenomen. Dit komt omdat er een hek rond een groot gedeelte van het gebied is geplaatst. De gemeente Amsterdam heeft een schadefonds voor overlast die door damherten wordt veroorzaakt. Hier is het afgelopen jaar slechts voor 750 euro uit geclaimd.

  • Het proactief afschot (jacht) lost de problemen op.

Niet waar: Uit tal van praktijkvoorbeelden blijkt dat zodra je gaat jagen, een populatie zich sneller gaat voortplanten. De voortplanting is immers afgestemd op het voedselaanbod. Als de jacht eenmaal wordt ingezet, moet er voor altijd gejaagd blijven worden.

  • De Partij voor de Dieren zou liever de dieren laten verhongeren dan op zoek te gaan naar een diervriendelijke oplossing.

Niet waar: De Partij voor de Dieren is voor natuurlijke processen en populaties, maar tegen onnodig lijden. In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt al lang reactief geschoten; dat betekent dat een dier, wanneer het ernstig en onnodig lijdt, uit zijn lijden wordt verlost. Het is een natuurlijk proces dat zwakke dieren in de natuur overlijden, maar het zou vreemd zijn om op voorhand juist gezonde en sterke dieren te bejagen. Dat is geen oplossing en zo ontstaat geen natuurlijk evenwicht.

Aangezien geen van de door het Amsterdamse college aangedragen argumenten houdbaar is, is er geen enkele reden om nu te jagen. Daarbij worden dit jaar de Amsterdamse Waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland door middel van een ecoduct met elkaar verbonden. Nu gaan jagen is onnodig en dieronvriendelijk.

We kunnen dit nog stoppen. In september zal de gemeenteraad het definitieve besluit over de damherten nemen.

Help ons om de Amsterdamse Waterleidingduinen jachtvrij te houden, en dit gebied te behouden als prachtig natuurgebied. Teken de petitie! Wij bieden deze aan, aan alle Amsterdamse gemeenteraadsleden.

PiepVandaag.nl

Partij voor de Dieren Amsterdam

Dierenbescherming Amsterdam

LET OP: Soms duurt het even voordat uw handtekening zichtbaar is op de site.
[emailpetition id=”13″]
De link naar deze petitie mailen naar vrienden!?

LET OP: Soms duurt het even voordat uw handtekening zichtbaar is op de site.

©PiepVandaag.nl