Er moet een Europees verbod komen op microplastics in cosmeticaproducten en producten zoals badschuim of tandpasta. Dat laat staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) weten in een brief over afvalbeheer aan de Tweede Kamer.

Scrubzeep - microplastics
Scrubzeep bevat microplastics | Foto: HeatherRai via Compfight cc

Ook wil Mansveld dat consumenten worden geïnformeerd over deze kleine, moeilijk afbreekbare stukjes plastic. Verder wil de staatssecretaris dat de cosmeticabranche op zoek blijft gaan naar alternatieven voor het gebruik van microplastics. Met deze maatregelen wil Mansveld deze bron van milieuvervuiling aanpakken.

Microplastics zijn kunststofdeeltjes kleiner dan 1 millimeter. Om ervoor te zorgen dat er geen microplastics meer via het afvalwater in het oppervlaktewater terechtkomen wil staatssecretaris Mansveld, samen met minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), pleiten voor een Europees verbod op microplastics in verzorgingsproducten.

Mansveld:

“Een groot deel van dit soort producten op de Nederlandse markt is afkomstig van buitenlandse producenten. Dan is een Europees verbod ook de meest effectieve maatregel. Hier wil ik echter niet op wachten. Ik wil in de tussentijd al iets doen voor de Nederlandse consument. Die moet weten of die tube tandpasta of dat flesje badschuim microplastics bevat.”

In overleg met het ministerie van VWS en maatschappelijke partners wil Mansveld kijken hoe consumenten geïnformeerd kunnen worden over microplastics.

CNN maakte reeds in januari bekend dat één van de grootste fabrikanten van cosmetica en verzorgingsproducten, Unilever, het gebruik van microplastics in hun artikelen uit zal faseren. In 2015 zal er geen enkel product meer van de band rollen waarin microplastics verwerkt zijn.

Een andere belangrijke microplastic-vervuiler van de oceanen blijkt de wasmachine.

Polyester, acryl en nylonvezels afkomstig van synthetische kleding vormen een grotere vervuiler van de oceanen door microplastics dan tot nu toe gedacht.

Een enkel kledingstuk kan bij een wasbeurt zo’n 1900 deeltjes afscheiden, die niet door de filters van het rioleringssysteem worden tegengehouden.

Bron: Rijksoverheid.nl ©PiepVandaag.nl