Begin augustus verscheen op PiepVandaag.nl het bericht dat er dit jaar al 515 neushoorns de dood hadden gevonden voor hun hoorns. 2013 zou wel eens het meest rampzalige jaar voor de dieren kunnen worden. 

Neushoorn - slachting
Neushoorn gestroopt voor hoorn | Foto: Lowveld Rhino Trust

Inmiddels zijn er nieuwe cijfers bekend gemaakt door het Zuid-Afrikaanse ministerie en wordt die voorspelling steeds realistischer, want de slachting woedt inderdaad onverminderd voort. Over de 600 neushoorns zijn het slachtoffer geworden van stropers dit jaar en dat zijn er bijna evenveel als in heel 2012. Trieste cijfers.

Meer dan de helft van de neushoorns werd nota bene gedood in het nationaal park Kruger, het grootste dierenreservaat van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika heeft de grootste neushoornpopulatie, maar de stroperij blijft maar toenemen. In 2007 werden 13 dieren gedood, drie jaar later waren dat er 333, vorig jaar 668 en nu dus al over de 600.

De hoorns van de zoogdieren worden voor belachelijke bedragen verkocht op de zwarte markt in vooral Azië. De hoorns worden geneeskrachtige eigenschappen toegekend en gebruikt als afrodisiaca. Bespottelijk want de hoorns bestaan voornamelijk uit keratine, een stof die algemeen voorkomt en terug te vinden is in nagels, haren en hoeven.

EenVandaag maakte vorig jaar een reportage over de neushoornjacht in Zuid-Afrika.sitestat

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl