ShellIn juli wil het olieconcern Shell beginnen met proefboringen op de Noordpool boven Alaska. De eerste boringen willen zij doen in de Chukchizee en de Beaufortzee ten noorden van Alaska.

Boringen in dit gebied zijn zeer riskant, ze kunnen onherstelbare schade toebrengen aan de zeer kwetsbare natuur van dit gebied. Een lek kan hier veel sneller dan elders uitgroeien tot een enorme natuurramp en de extreme weersomstandigheden zullen het dichten van een lek bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Ook bestaat er geen techniek om olie op zee onder de barre arctische omstandigheden op te ruimen.

Shell erkent dat zij geen idee heeft hoe zij olie onder een laag pakijs op moet ruimen. Projectleider Robert Blaauw zei op 15 mei in zijn reactie naar de Volkskrant echter dat de effecten voor natuur en de lokale bevolking reuze meevallen. Over de daadwerkelijke risico’s van het boren op de Noordpool is Shell akelig stil.

Het drukke scheepvaartverkeer en het lawaai dat met deze boringen gepaard gaat zal echter alleen al een enorm negatief effect hebben op de voorkomende zeezoogdieren. Het is bekend dat zij gedesoriënteerd kunnen raken en verstoord worden bij hun voortplanting. De plaatsen waar Shell wil boren vormt het enige leefgebied van de walvissoorten Narwal, Beluga en de Groenlandse Walvis.

Narwals
Narwals | Foto: Wikimedia Commons

Het Wereld Natuur Fonds blijft samen met de lokale bevolking vechten voor het behoud van de Noordpool. Zij willen voorkomen dat Shell, met medewerking van de Amerikaanse overheid, de ecologische en morele grenzen overschrijdt.

Center for Biological for Diversity is een petitie gestart om de proefboringen te stoppen, deze is hier te tekenen.

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils