Een babydolfijn is de dood ingejaagd omdat een groep strandbezoekers bij Santa Teresita in Argentinië met het beestje op de foto wilde. De meute droeg het dier rond en solde ermee, waarna al snel bleek dat het was overleden.

selfies fataal
Foto verspreid via sociale media

Het kwetsbare dolfijntje is waarschijnlijk samen met andere dolfijnen per ongeluk in ondiep water terechtgekomen. De strandbezoeker brachten het dier niet naar dieper water zodat het mogelijk herenigd kon worden met zijn moeder, maar pakten het op om er massaal een selfie mee te willen maken. Tientallen joelende badgasten zeulden rond met het beestje, dat na de stress van het aanspoelen nu zo mishandeld werd door de menigte dat het door de spanning en oververhitting door de zon om het leven is gekomen.

selfies fataal
Foto verspreid via sociale media

Via allerhande sociale media werden de selfies en foto’s van het ‘evenement’ gedeeld, waarop onder meer een grote groep mensen rondom een zielig ogend dolfijntje te zien is. Op dat moment is het beestje stervende. Veel originele foto’s zijn inmiddels verwijderd door de maker(s), maar de beelden zijn overal te vinden, evenals een brede verontwaardiging over het gedrag van de badgasten.

selfies fataal
Oververhit door mishandeling | Foto via World Animal News

Kwetsbaar
Het betrof een La Plata-dolfijn, genoemd naar de rivier op de grens tussen Argentinië en Uruguay. De soort wordt ook wel Franciscana dolfijn genoemd, en komt voor langs de Atlantische kust van Zuid-Amerika en de delta van de La Plata rivier, waarbij ze soms ook verder stroomopwaarts zwemmen. De La Plata-dolfijn staat onder druk omdat er naar schatting nog maar 40.000 in het wild levende dieren zijn.

Om te voorkomen dat dergelijke domme taferelen zich herhalen wordt nu door geprobeerd om badgasten van Argentijnse stranden te bereiken met de boodschap dat het om kwetsbare wilde dieren gaat. En dat het zeker niet de bedoeling is om op de foto te gaan met een aangespoeld babydolfijntje.

Beelden
Veel foto’s zijn inmiddels verwijderd van internet, maar op YouTube is een filmpje opgedoken waar het dier uit het water wordt gehaald:

In onderstaand filmpje zijn meerdere foto’s achter elkaar gemonteerd:

Bronnen: Sky News, Express, The Dodo ©PiepVandaag.nl Bart van Riel