Nadat Japan eerder de walvisjacht in de zuidelijke wateren staakte na confrontaties met Sea Shepherd, zijn de harpoenschepen en het fabrieksschip Nisshin Maru weer omgedraaid. De vloot vaart zuidwaarts, om op de valreep nog een aantal walvissen te doden, voordat het walvisseizoen afloopt. Sea Shepherd aarzelde geen moment en heeft ook rechtsomkeert gemaakt.

Nisshin maru
Foto: Sea Shepherd

Het walvisseizoen is bijna over, maar tóch willen de Japanners niet met hangende pootjes terugkomen. Toen de Japanse walvisvloot terug begon te varen naar het noorden, plaatste Sea Shepherd een zender op een van de schepen, de Sun Laurel, zodat ze de Japanners in de gaten konden houden.

Hoewel de Japanse walvisjagers niet veel walvissen meer zullen vangen, zo aan het einde van het seizoen, is iedere walvis die ze vangen er een te veel. Daarom heeft Sea Shepherd haar plannen aangepast en zal de Sam Simon de Steve Irwin van brandstof voorzien. De Sam Simon gaat naar Fremantle om te tanken, om zich vervolgens weer bij de rest van de Sea Shepherdvloot aan te sluiten. De Bob Barker, die in eerste instantie de Steve Irwin van brandstof zou voorzien, houdt deze brandstof zelf, om de Japanners te kunnen achtervolgen.

Operatie Zero Tolerance gaat weer verder. Het ziet er naar uit dat Sea Shepherd de Japanse walvisjagers nog zo’n tien dagen zullen moeten dwars zitten, in de steeds kouder en ruiger wordende oceaan.

Bron: Sea Shepherd ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor