Vanavond is het weer zo ver. We vieren oud en nieuw en traditiegetrouw gaat dat gepaard met vuurwerk. Voor veel dieren is het echter een stuk minder feestelijk dan het bedoeld is. De onverwachte harde knallen kunnen de dieren goed laten schrikken en zelfs tot regelrechte paniek leiden. Hieronder wat maatregelen om met name huisdieren de jaarwisseling zo goed mogelijk door te laten komen.

Speurneus

* Geef uw huisdier geen kalmerings- of slaapmiddelen. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat men dacht dat de dieren daar rustiger van werden. Volgens dierenarts Piet Hellemans versterken de verdovende middelen de zintuigen en verslappen ze de spieren. “Hierdoor hoort en ruikt uw dier alles nog steeds en soms zelfs beter, maar heeft hij of zij niet meer de kracht om een schuilplaats op te zoeken. Dit kan er voor een eigenaar prettig uitzien, uw dier ligt er immers lekker rustig bij maar is van binnen in paniek en kan dit niet uiten of ervoor weg proberen te kruipen,” aldus dokter Piet.

* Blijf thuis en steek zelf geen vuurwerk af. Het is van belang rustig te blijven, zodat de hond of kat steun heeft aan de baas.

* Het is van belang om eventueel angstgedrag van uw huisdier niet te belonen door uw dier te “troosten”. Hiermee bevestigt u dat uw dier reden heeft om angst te vertonen en voedt u de angstrespons. Afleiden kan wel, met bijvoorbeeld een speeltje.

* Schreeuw niet tegen uw huisdier en verbiedt uw hond niet om te blaffen. Dit gedrag van de “leider” zal het angstgedrag van uw hond alleen maar aanwakkeren.

* Laat uw hond op zijn vertrouwde plaats liggen, zodat hij zich zo comfortabel mogelijk voelt.

* Het is het beste om uw kat binnen te houden op Oudejaarsdag. Omdat vuurwerk vanaf 10:00 uur ‘s morgens afgestoken mag worden, kunnen de knallen de hele dag doorgaan. Uw kat kan hiervan schrikken en in paniek wegrennen. Zorg er wel voor dat uw kat zijn behoefte kan doen op een kattenbak.

* Heeft  u een kattenluik? Sluit deze dan af op Oudejaarsdag.

* Wanneer u uw hond uitlaat, laat hem dan niet loslopen, maar hou hem aan de lijn. Wanneer uw hond schrikt van een vuurwerkknal, kan hij niet wegrennen.

* Laat de lichten in uw huis aan en doe de ramen en de gordijnen dicht. Op deze manier hoort uw huisdier de knallen minder en zal het minder snel schrikken van lichtflitsen.

* U kunt de radio of televisie aanzetten, om zo het geluid van buiten te maskeren.

* Geef uw kat de gelegenheid om weg te kunnen kruipen, bijvoorbeeld op de slaapkamer, waar ze onder bed kunnen kruipen. Ook de kelder kan een goede plaats zijn.

* Heeft u een vogel in een kooi? Leg dan een doek of handdoek over de kooi. Vogels gaan dan meestal slapen of houden zich rustig in het donker.

* Heeft u een hond die juist gek is op vuurwerk? Zorg er dan ook juist voor dat deze hond binnen blijft en niet kan ontsnappen. Het is enorm gevaarlijk wanneer uw hond achter het vuurwerk aan wil rennen.

konijn
Foto: Wikimedia Commons

En dan kregen we nog een reactie via Twitter dat de konijnen vaak vergeten worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daarom hebben we Opvang Franky gevraagd wat tips specifiek over konijnen op een rijtje te zetten. Dus met speciale dank aan Opvang Franky:

* Haal buitenkonijnen niet naar binnen. Hun vertrouwde omgeving is het beste.

* Sluit ze niet op in een hok. Konijnen zijn vluchtdieren en moeten zelf hun hok in kunnen vluchten. Als je ze samen opsluit, kunnen ze zelfs door de stress ruzie krijgen en elkaar aanvallen.

* Als het niet anders kan, sluit ze dan loslopend op in een garage of schuur, met verstopplekken en eigen spullen. Geef ze veel hooi, dat is een vertrouwde, kalmerende geur voor ze.

* Geef konijnen NOOIT anti-stress medicijnen: niet van de dierenwinkel, noch van de dierenarts. De bijwerkingen bij konijnen kunnen heel anders zijn dan bij poezen en honden. Overigens kunnen dieren van die middelen hyperalert worden, maar geremd zijn in vluchtgedrag, wat in feite meer stress oplevert.

* Ook al zijn ze bang, konijnen kunnen het beste bang zijn in hun eigen omgeving, daar kennen ze de weg.

PiepVandaag en Opvang Franky wensen u een fijne jaarwisseling!

©PiepVandaag.nl