Een speciale bijeenkomst in Duitsland van de 25 leden van de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) heeft eerder deze maand geen resultaten opgeleverd. Ondanks grote inzet en publieke druk hebben Rusland en Oekraïne voorstellen om de afgelegen wateren rondom Antarctica tot beschermd gebied te maken genegeerd. 

Rosszee - antarctische wateren
Luchtfoto Rosszee | Foto: Michael Van Woert [Public domain], via Wikimedia Commons

“Na twee jaar voorbereiding, inclusief deze bijeenkomst, welke Rusland aanvroeg om dieper in te gaan op de voorstellen omtrent de Rosszee en Oost-Antarctica, staan we met lege handen”, aldus Geoff Keey, de Nieuw-Zeelandse coördinator van de Antarctic Ocean Alliance (AOA), een coalitie van milieuorganisaties.

De twee voorstellen die niet doorgingen waren een gezamenlijk voorstel van de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland om een beschermde status in te stellen voor de Rosszee van 890.000 vierkante mijl, inclusief een ‘volledig beschermd’ gebied van 618.000 vierkante mijl en een voorstel van Australië, Frankrijk en de Europese Unie om zeven verschillende zeegebieden te beschermen in Oost-Antarctica met een oppervlakte van 620.000 vierkante mijlen.

“Om zo ver te zijn gekomen en dan het Rosszee-voorstel gedwarsboomd te zien worden is een ontzettende teleurstelling”, zei Peter Young, maker van de film the Last Ocean. “Maar dit is gewoon een van de vele tegenslagen die we meemaken en zolang we plekken op de aarde hebben die zo zuiver zijn als de Rosszee, hebben we een reden om door te blijven vechten voor hun bescherming.”

Meer dan 1.3 miljoen mensen op aarde zijn betrokken bij de vraag om bescherming van het Antarctische zeestuk. Duizenden van hen komen in actie door online petities en e-mails in te zenden.

“Alle oceanen, inclusief deze rondom Antarctica, staan onder toenemende druk waardoor de bescherming van zuivere gebieden zoals de Rosszee en Oost-Antarctica nog belangrijker is”, aldus Richard Page, campagnevoerder van Greenpeace Oceans. “Aanzienlijke inspanningen en veel wetenschappelijk werk is verzet door vele CCAMLR-leden om zover te komen. Rusland moet nu goed handelen en de voorstellen verder uitbreiden voor de volgende CCAMLR-bijeenkomst om er zeker van te zijn dat er een blijvende erfenis is voor de generaties van de toekomst.”

De aandacht gaat nu naar de volgende CCAMLR-bijeenkomst in Hobart in oktober, waar van de CCAMLR verwacht wordt dat er toezeggingen komen over het behoud van de zeegebieden en het uitbreiden van de bescherming van de zuidelijke oceaan.

Op AntarcticOcean.org is een petitie te ondertekenen om de bescherming van de Antarctische wateren te steunen.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser