Wetenschappers hebben in het noorden van Sri Lanka een reusachtige vogelspin, ter grootte van een mensenhoofd, ontdekt.  Het dier, Poecilotheria rajaei genaamd, leeft in bomen en is van poot tot poot ongeveer 20 centimeter lang. 

Poecilotheria rajaei
Poecilotheria rajaei | Foto: Ranil Nanayakkara

In 2009 werd het de spin voor het eerst waargenomen, maar helaas was het dier dood. Hij week af van de andere Poecilotheria-soorten, maar om zeker te zijn dat het ook echt om een nieuwe soort ging, waren meer exemplaren nodig.

Onlangs vond een onderzoeksteam, onder leiding van wetenschapper Ranil Nanayakkara, in de bossen van Sri Lanka ook vrouwtjes en jongeren van de soort. Dat was het bewijs dat het daadwerkelijk om een nieuwe soort gaat.

“Ze zijn vrij zeldzaam”, vertelt Nanayakkara in het British Tarantula Society’s Journal. “De spinnen hebben de voorkeur voor oude bomen, maar door de ontbossing in het land is het aantal spinnen flink afgenomen. Door het gebrek aan een geschikte leefomgeving zitten ze nu ook in oude gebouwen.”

Poecilotheria-spinnen staan bekend om hun kleuren, snelheid en gif. Ze zijn te vergelijken met de goliathvogelspin, een van de grootste spinnen te wereld.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor