In Roemenië gaat de burgemeester van de  hoofdstad Boekarest  een referendum uitschrijven over de vraag wat er moet gebeuren met de duizenden zwerfhonden in de stad. Aanleiding is de dood van een jongentje van vier dat zou zijn doodgebeten door een groep zwerfhonden.

Zwerfhonden Roemenie
Foto: cod_gabriel via photopin cc

Op dit moment mogen alleen zieke honden worden afgemaakt, maar president Basescu riep deze week de regering op een wet aan te nemen dat het doden van alle zwerfhonden mogelijk maakt.

“Mensen gaan boven honden”, aldus de president.

Half juli werd bekend dat in diverse steden in Roemenië zwerfhonden met gif op vreselijk pijnlijke wijze worden afgemaakt.  Ook honden van eigenaren op hun eigen terrein. Het gevolg was tientallen creperende honden op straat, met evengoed risico voor kinderen om met het gif in aanraking te komen. In de Roemeense stad Ploiești, bekend om zijn olieraffinaderijen, zijn naar schatting alleen al 400 honden gedood.

Na analyse bleek het om het gif Furadan te gaan. Dit is een van de allergiftigste pesticide die er is. Één milliliter kan een volwassen mens doden. Het is verboden in de gehele EU. Dus ook in Roemenië.

Bron: NOS ©PiepVandaag.nl