De ruim 2 meter lange alligator Mr. Stubbs lijkt erg tevreden met zijn nieuwe staart. Wel moet hij weer leren zwemmen als een alligator; zijn aangeleerde hondjeszwemstijl is niet meer nodig. Mr. Stubbs werd enkele jaren geleden in Arizona in een illegale zending vol alligators aangetroffen. Vermoedelijk heeft een van de andere dieren zijn staart afgebeten. De reptielenbeschermingsorganisatie Phoenix Herpetological Society (PHS) ving Mr. Stubbs in 2005 op en liet onlangs een kunststaart maken.

kunststaart alligator
Foto via Metro.co.uk

Eerste reptiel met kunststaart
Een alligator zonder staart is gehandicapt, de staart is nodig om normaal te kunnen zwemmen. Ook bleek de 11-jarige Mr. Stubbs in het nadeel tegenover andere alligators die sterker en wendbaarder zijn met al hun ledematen intact. PHS riep de hulp in van het Center for Orthopedic Research and Education (CORE). Dit instituut had nog nooit een prothese voor een dier gemaakt, maar ging de uitdaging graag aan. Het eerste model werkte niet goed genoeg (het zonk, samen met Mr. Stubbs), maar het 1 meter lange eindresultaat mag er zijn. CORE doneerde de kunststaart inclusief harnas aan de alligator.

De kwaliteit van leven en de levensverwachting van Mr. Stubbs zijn aanzienlijk verhoogd. Met zijn prothese kan hij naar verwachting wel 80 jaar oud worden, terwijl hij zonder staart nog enkele jaren in het vooruitzicht had.

Bronnen: ABC News, Care2 ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.