Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) legt ook dit seizoen de gruweldaden in Taiji (Japan) bloot (Operation Infinite Patience)

Deze maand vinden er wereldwijd protestacties plaats naar aanleiding van de jaarlijkse jacht op dolfijnen, bruinvissen en kleine walvissen in de Japanse kustplaats Taiji. Ook in Nederland gaan op verschillende locaties, waaronder de Japanse ambassade in Den Haag (31 augustus), mensen de straat op om hun afschuw over deze jacht kenbaar te maken. Sea Shepherd Conservation Society* voert sinds 2010 campagne in Taiji zelf. Deze campagne luistert naar de naam Operation Infinite Patience. Zes maanden lang reizen vrijwilligers, Cove Guardians genaamd, uit verschillende delen van de wereld, ook vanuit Nederland, naar Taiji om live verslag te doen van de gruwelpraktijken ter plaatse.

dolfijnvangst

Het jachtseizoen in Taiji start traditioneel op 1 september en duurt een half jaar. Tijdens de jacht worden groepen dolfijnen (pods genaamd) door 12 vissersboten de zogenaamde Killing Cove ingedreven en ingesloten. Vanuit over de hele wereld trekken dolfijntrainers van onder andere dolfinaria en “zwem met dolfijnen” programma’s naar Taiji om de mooiste exemplaren op te kopen. Prijzen lopen hierbij op tot wel 150.000 euro per verkochte dolfijn. Kortom: big business.

Iconisch beeld

De dolfijnen die niet worden verkocht, dit zijn er jaar in jaar uit vele duizenden, worden bruut afgeslacht. Het bloedrode water in de baai (The Cove) bij het Japanse dorp Taiji is inmiddels ook een iconisch beeld uit de mondiale filmgeschiedenis. Het is een scène uit de gelauwerde documentaire The Cove (2009) over de bloedige traditie van een Japanse gemeenschap om vele honderden dolfijnen samen te drijven, en bruut af te slachten en het – vaak met kwik vervuilde vlees – voor veel geld te verkopen. Deze jaarlijkse slachting is niet voor niets uitgegroeid tot het symbool van de dolfijnenjacht. Ondanks de wereldwijde verontwaardiging gaat de slachting gewoon door. Ook dit jaar weer.

Sea Shepherd; Operation Infinite Patience

Sinds 2010 voert Sea Shepherd Conservation Society campagne in Taiji. Deze campagne luistert naar de naam Operation Infinite Patience. Zes maanden lang reizen vrijwilligers, Cove Guardians genaamd, uit verschillende delen van de wereld, waaronder Nederland, naar Taiji om live verslag te doen van de gruwelpraktijken ter plaatse.

Sea Shepherd is vooralsnog de enige organisatie die het gehele jachtseizoen ter plaatse actief is met als doel het bloot- en vastleggen van de gewelddadige praktijken; het afslachten van talrijke groepen dolfijnen en het vangen en doorverkopen van dolfijnen ten behoeve van de wereldwijde entertainment industrie. De door de Cove Guardians verzamelde beelden, zowel video’s  als foto’s , worden dagelijks wereldwijd verspreid. Onder andere via websites en sociale media. Op deze wijze legt Sea Shepherd bloot wat anders verborgen blijft.

*Sea Shepherd Conservation Society, opgericht in 1977, is een non-profit organisatie. De missie van Sea Shepherd is het beschermen en behouden van de verscheidene diersoorten en ecosystemen in de oceanen. Het doel van de organisatie is een einde te maken aan het afslachten van oceaandieren en het vernielen van hun leefomgeving. Hierbij baseert Sea Shepherd zich op internationale wetten en verdragen, vooronderzoek, en relevante documentatie.

Persbericht Sea Shepherd