Vrijwilligers van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren hebben vandaag, op de internationale dag tegen de zeehondenjacht, voor de Canadese ambassade gedemonstreerd. Met de leus: “Canada: just quit it!”, werd een collecte onder voorbijgangers gehouden om geld in te zamelen voor de Canadese burgers. Zij hoesten namelijk ieder jaar miljoenen euro’s op om de wrede jacht op zeehonden in stand te houden.

De ambassade besloot voor de duur van de actie te sluiten: contact met de ambassadeur of de Canadese medewerkers was dus helaas niet mogelijk. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert:

“De afzetmarkt voor het zeehondenbont wordt steeds kleiner. Er waren al importverboden in de Verenigde Staten, Mexico en de Europese Unie. Sinds kort kunnen ook Wit-Rusland, Kazachstan en Rusland aan dit lijstje worden toegevoegd. Niemand wil nog schuldig zijn aan de massale slachting van jonge zeehonden, het wordt tijd dat Canada dat ook inziet.”

Door de krimpende afzetmarkt wordt er belastinggeld van de Canadezen gebruikt om de jacht in stand te houden. Een opsomming: Allereerst besteedt de Canadese regering ieder jaar miljoenen dollars aan het breken van het ijs voor de vissersschepen en aan zoek- en reddingsoperaties van de bemanning. Er wordt geschat dat alleen al de kustwacht voor de zeehondenjacht de Canadese belastingbetaler zo’n 4 miljoen dollar per jaar kost. Verder kost het vergunningen- en handhavingsysteem nog eens tussen de 1,8 en 3,6 miljoen dollar per jaar. De Canadese regering besteedt tevens aanzienlijke bedragen aan de lobby bij buitenlandse overheden en bedrijven om ze te overtuigen zeehondenproducten af te nemen. Bovendien is er veel capaciteit nodig om de inmiddels lang voortslepende procedures tegen het Europese importverbod bij de WTO te financieren. De zeehondenjacht levert volgens schattig slechts 1,5 miljoen euro per jaar op: niet meer de moeite waard dus.

Steun de actie van Bont voor Dieren, teken de petitie en stuur automatisch een protestmail naar de Canadese ambassadeur.

Zie hier de foto’s van de actie bij de Canadese ambassade.

Zwerfkatten | Foto:
Zwerfkatten | Foto:
Neal. / Foter.com / CC BY"> Photo credit: <a href=Neal. / Foter.com / CC BY" />
Photo credit: Neal. / Foter.com / CC BY
i eaт sтars via Compfight cc"> Photo Credit: <a href=i eaт sтars via Compfight cc" />
Photo Credit: i eaт sтars via Compfight cc
Provincie Utrecht gaat 1200 zwerfkatten vangen | Foto: Carandoom/flickr
Provincie Utrecht gaat 1200 zwerfkatten vangen | Foto: Carandoom/flickr