De enorme milieuvervuiling door plastic is een groot probleem, PiepVandaag.nl berichtte hier al vaker over. Nu blijkt uit onderzoek dat groene zeeschildpadden wel twee keer zoveel plastic binnenkrijgen als 25 jaar geleden.

schildpadmagen
Afbeelding van Mediterranean Association to Save the Sea Turtles (MEDASSET)

25 jaar onderzoek

De universiteit van Queensland, Australië, publiceerde dit onderzoek. Sinds eind jaren 80 houden onderzoekers allerlei gegevens bij over de toestand van (zee)schildpadden. Hierdoor is duidelijk dat de dieren steeds méér plastic binnenkrijgen en dat ze vaker plastic eten dan ander afval.

Plastic tasjes

Miliebeschermingsorganisatie Mediterranean Association to Save the Sea Turtles (MEDASSET) maakte hier een indrukwekkende advertentie over, omdat schildpadden graag kwallen eten en ze het verschil tussen deze dieren en plastic tasjes moeilijk kunnen onderscheiden. Het spreekt voor zich dat het eten van plastic zeer slecht is voor schildpadden, veel dieren overleven dit niet.

Jong en oud

Hoeveel plastic de schildpadden eten blijkt afhankelijk van hun leefgebied en leeftijd. Jonge dieren eten meer plastic dan oudere. Ze gaan dieper de oceaan in dan oudere schildpadden die dichter bij de kust blijven.

Onverwachte locatie

De onderzoekers waren verrast door de locatie waar schildpadden het meeste plastic aten. Zo hadden schildpadden die in de omgeving van New York leefden bijna geen plastic afval in hun maag, maar bijna alle schildpadden bij een onontwikkeld gebied in Zuid- Brazilië wel.

‘Dat bewijst dat het opschonen van stranden niet de enige oplossing is voor schildpadpopulaties’, aldus onderzoekster Qamar Schuyler.’

Zorgen dat er veel minder plastic afval in zee belandt is volgens haar het allerbelangrijkste.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde