Dierenartsen adviseren in de regel om honden, katten, fretten en konijnen jaarlijks te laten vaccineren. Ik krijg regelmatig de terechte vraag van diereigenaren of dit wel echt nodig is.

Hond en kat vaccineren
Foto: jinterwas / Foter.com / CC BY

Het immuunsysteem van dieren (en ook van mensen trouwens) ontwikkelt zich al als de jongen nog in de baarmoeder zitten, met de eerste moedermelk (=biest) krijgen dieren anti-lichamen van de moeder mee die hen de eerste weken bescherming geven, dit noemen we de passieve immuniteit.

Hierdoor is het dus van belang dat een moederdier goed gevaccineerd is voordat ze jongen draagt en zo dus haar afweer deels door kan geven aan haar nageslacht

Gedurende de eerste levensweken van een jong bouwt deze ook een eigen, actieve immuniteit op. Pas als deze eigen immuniteit goed werkt en de antilichamen van de moeder op beginnen te raken heeft het zin om een dier te vaccineren, dit is bij honden vanaf een week of 6.

Met vaccineren injecteren wij ziektekiemen of delen van ziektekiemen om zo het dier weerstand te geven tegen de echte ziektekiemen en dat het dus niet of minder ziek wordt. Het verschilt per ziektekiem, vaccin-merk en per dier hoe lang zo’n vaccinatie bescherming geeft.

Je wilt zo min mogelijk te vaccineren, maar wel de meeste dieren optimaal beschermen, dan is het dus beter om iets te ruim (dus iets te vaak) te vaccineren dan net te weinig. De meeste dierenartsen passen alternerende vaccinatie schema’s toe, het ene jaar krijgt de hond of de kat de grote cocktail, het andere jaar de kleine. Deze schema’s zijn gebaseerd op gemiddelden uit onderzoeken. Het kan dus best zo zijn dat uw dier minder vaak of juist vaker gevaccineerd moet worden dan het gemiddelde.

De mooiste oplossing hiervoor is het op maat vaccineren, je bepaalt in het bloed de antilichamen tegen de ziektekiemen waartegen je vaccineert en alleen die waarden die laag zijn vaccineer je tegen dat jaar.

Helaas brengt dit onderzoek wel kosten met zich, u kunt hiernaar informeren bij uw dierenarts.

Daarnaast is de gezondheidscontrole, voordat er gevaccineerd wordt, erg belangrijk in mijn ogen. Een dier wat ziek is mag je niet vaccineren, de afweer is dan al druk bezig en kan niet goed reageren op de vaccinatie. Naast het gezond bevinden van uw dier is het sowieso goed om minimaal 1x per jaar een expert goed naar uw dier te laten kijken. Sommige kwalen kunnen dan aan het licht komen voordat er klachten ontstaan en in de regel hoeft er dan veel minder bijgestuurd te worden. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat is ook de reden dat we vaccineren.

©PiepVandaag.nl Piet Hellemans, dierenarts