Een paar weken geleden werd mij gevraagd door een productiebedrijf of ik interesse had om mee te werken aan een televisieprogramma over dieren. In 2011 heb ik meegewerkt aan het programma Dieren op Spreekuur van SBS6, camera’s en televisie zijn mij daardoor niet vreemd en ik vind het erg leuk om mijn vak en visie op het zorgen voor dieren op die manier uit te dragen.

Beestengeluk

Uiteraard moest de opzet en insteek van het programma overeenkomen met mijn persoonlijke voorkeuren en mening over het omgaan met dieren. En gelukkig waren wij het snel eens, het programma heet Beestengeluk en zoals de naam al zegt staat het geluk van dieren centraal.

Onze liefde voor dieren gaat soms zijn doel voorbij, met goede bedoelingen worden dieren in huis genomen en vertroeteld maar hierbij vergeten baasjes soms te kijken naar de natuurlijke behoeftes van dieren en hun natuurlijk gedrag. Hierdoor ontstaan een situatie voor het dier die niet optimaal is en gedrags- en uiteindelijk gezondheidsproblemen kan geven.

Een andere valkuil van (te) lieve baasjes is antropomorfisme; een dier allerlei menselijke eigenschappen toekennen. Dieren zijn dieren en een huisdier in mijn ogen is absoluut een gezins- of familielid maar het is geen mens. Helaas zijn er baasjes voor wie hun huisdier de rol van kind, vrienden, familie of partner moet opvullen, met jurkjes voor hondjes en hele gesprekken met katten of cavia’s tot gevolg.

De insteek van Beestengeluk is om vanuit de natuurlijke leefomgeving en het natuurlijke gedrag een huisdier te benaderen. Is het een sociaal levend dier in het wild? Dus deze dieren kunnen niet alleen gehouden worden. Het eetgedrag van met name planteneters, dieren die vaak een groot deel van de dag bezig zijn met naar voedsel zoeken, kan ook in huis nagebootst worden door het eten bijvoorbeeld niet in een bakje aan te bieden maar door het te verspreiden en te verstoppen in het verblijf.

Verveling en een (relatief) te klein verblijf komt helaas ook nog regelmatig voor bij onze huisdieren, en dit is met kooi-verrijking en een groter verblijf of meer tijd uit het verblijf vrij simpel te verbeteren.

Het natuurlijk gedrag van dieren volledig nabootsen kan helaas niet als wij deze dieren in huis hebben, dieren in het wild is, en blijft natuurlijk het mooiste om een dier in zijn functie en doel te zien floreren. Maar wij hebben nu eenmaal dieren in huis en als je deze situatie accepteert vind ik het belangrijk dat baasjes vanuit hun dier denken en zo de leefsituatie zo optimaal mogelijk maken. Ik vind het een fijn om hier een rol in te spelen, om vanuit mijn vak en ervaring mensen te adviseren en onze huisdieren een zo natuurlijk mogelijke leefsituatie te geven. Daarnaast mag ik ook veel dierenbenodigdheden van de sponsoren weggeven aan de baasjes, wat altijd leuk is!

©PiepVandaag.nl Piet Hellemans, dierenarts