Piep!-oprichter Karen Soeters is vandaag te gast bij Loretta Schrijver in Koffietijd. PiepVandaag is uitgenodigd, naar aanleiding van de petitie tegen het afmaken van straathonden in Roemenië.

Ondanks de maandenlange lobby van dierenorganisaties heeft het Roemeense parlement toch besloten om een controversiële wet aan te nemen die het mogelijk maakt duizenden zwerfhonden te doden.

Volgens lokale media leven er naar schatting alleen al in de straten van Boekarest 50.000 honden. Veel honden raakten dakloos toen eind jaren ’80 de communistische dictator Nicolae Ceauşescu oude huizen liet afbreken en deze liet vervangen door flatgebouwen. Veel hondeneigenaren werden gedwongen afscheid te nemen van hun viervoeters, die vervolgens letterlijk op straat kwamen te leven.

Tegenwoordig maken de honden onderdeel uit van het straatbeeld en worden zij door de meeste bewoners geaccepteerd.

Niet alleen dierenbeschermers zijn fel tegen de wet. Ook corruptiebestrijders claimen dat de maatregel een cynische truc is om lokale overheden te verrijken, omdat zij veel geld krijgen om de honden te doden.

Karen Soeters zal uitgebreid vertellen over de handtekeningenactie en de werkzaamheden van PiepVandaag. Koffietijd is om 10:00 uur te zien op RTL4.

De petitie is hier te ondertekenen.