Aanstaande donderdag is het weer zo ver… Thanksgiving. Mooi feest maar niet voor kalkoenen. Ruim 45 miljoen van hen worden namelijk voor dit feest geslacht, omdat kalkoen het traditionele gerecht is tijdens deze feestdag.

Paul McCartney Thanksgiving
Paul McCartney | Foto: Wikimedia Commons

Als het aan Sir Paul McCartney en PETA ligt komt er snel een einde aan deze traditie. Hij roept iedereen op dit jaar nee te zeggen tegen de kalkoen tijdens Thanksgiving. Bizarre andere traditie is dat de president van Amerika op de vooravond voor Thanksgiving één kalkoen gratie verleent.

Rond de kerstdagen beleven de kalkoenen ook een waar dieptepunt. Dan worden er in Amerika rond de 22 miljoen geslacht. In Nederland maakte Wakker Dier samen met Ancilla Tilia een filmpje over hoe je een ‘kerstkalkoen’ klaarmaakt.

Koken met Ancilla

In Nederland leven zo rond de 1 miljoen kalkoenen op elkaar gepropt in grote dichte schuren. Elk jaar sterven meer dan honderdduizend kuikens vroegtijdig door ziekte, stress of omdat ze elkaar dood hebben gepikt. In 16 weken tijd weegt een hen 10 kilo en in 20 weken een haan zelfs 20 kilo.

Naast de plofkip kunnen we dus gerust concluderen dat we in Nederland ook plofkalkoenen ‘produceren’.

Bron ©PiepVandaag.nl