De pacifische lederschildpad is binnen 20 jaar verdwenen als de populatie met de huidige snelheid blijft afnemen. Dat is de trieste conclusie van een onderzoek gepubliceerd in de Ecological Society of America’s scientific journal Ecosphere.

Pacifische lederschildpad
Pacifische lederschildpad | Foto: Wikimedia Commons

Nog ongeveer 500 pacifische lederschildpadden hebben hun eieren gelegd op het laatste grote toevluchtsoord en nestgebied in Indonesië. De populatie is met 78% gedaald de afgelopen jaren.

Scott Benson van NOAA’s Southwest Fisheries Science Center:

“Het is een diersoort die al 70 miljoen jaar op de planeet aanwezig is en de populaties van de Grote Oceaan verkeren in grote moeilijkheden.”

Volgens Benson komen er minder eieren uit door toegenomen temperaturen en vele dieren verliezen hun leven in visnetten. Ook sneuvelen veel eitjes door toedoen van andere dieren, onder andere honden.

Er is echter hoop. Benson:

“De populaties van de Atlantische Oceaan namen ook lange tijd af, maar dankzij beschermenende maatregelen is de situatie daar stabiel en is er zelfs sprake van groei. We willen daar lering uit trekken en dezelfde effectieve maatregelen inzetten voor de pacifische populatie.”

Bron ©PiepVandaag.nl