Veel katten worden niet gesteriliseerd of gecastreerd, hierdoor is het kattenoverschot sterk toegenomen. Ook omdat er geen chipplicht geldt, worden weggelopen of zoekgeraakte dieren maar weinig herenigd met hun baasjes, met als gevolg meer zwerfkatten en volle asiels.

Katten
©cc GGL1

De Dierenbescherming heeft landelijk aan bijna 35.000 katten onderdak verleend, volgens cijfers van diens 53 opvangcentra. Zij schatten dat het totaal aantal dakloos geraakte katten ruim boven de 50.000 ligt.

Eigenaren van katten moeten hun verantwoordelijkheid nemen zo zegt de Dierenbescherming. Dieren die via het asiel worden herplaatst, worden gesteriliseerd of gecastreerd. Mensen die via een ander kanaal een katje in huis halen, moeten dat ook doen. De Dierenbescherming heeft in het voorjaar een actie met een korting op de kosten van castratie en sterilisatie.

Ook is het volgens de Dierenbescherming tijd voor een ‘maatschappelijk debat’ over het verplicht chippen van katten, zoals dat bij honden al het geval is. De chip bij honden, zorgt dat maar liefst 75% procent van gevonden honden worden herenigd met het baasje. Bij katten is dat door het ontbreken van een chip slechts 14%.

Hieronder een item van EenVandaag over het kattenoverschotsitestat

Bron: Dagblad van het Noorden ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.