Een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) toont dat haaienpopulaties de afgelopen tweehonderd jaar dramatisch zijn achteruit gegaan door overbevissing.

Witte haai

In de Zwarte Zee en de Middellandse Zee zijn de afgelopen twee eeuwen het aantal haaien met 97 procent afgenomen, een schrikbarend hoog percentage. De haaien zijn nu met uitsterven bedreigd, wat serieuze gevolgen heeft voor het onderwaterecosysteem en de voedselketen.

Haaien en roggen, die ook de dupe zijn van overbevissing, hebben een langzame groei en zijn trage voortplanters. Dit maakt deze dieren kwetsbaar voor uitsterven.

Het aantal vissersactiviteiten speciaal gericht op de haaien is de afgelopen jaren toegenomen. Door een verhoogde vraag naar haaienvinnen, vlees en kraakbeen wordt er meer op haai gevist dan ooit tevoren. Daarnaast worden ook veel haaien ‘per ongeluk’ gevangen, die vast komen te zitten in vissersnetten. Door scheepvaart wordt ook de habitat van de haai schade en onrust aangedaan. Mijnbouw, chemicaliën en onderwaterwerkzaamheden verstoren de leefgebieden van de dieren, waardoor hun territoria steeds kleiner worden.

De ‘General Fisheries Commission for the Mediterranean’ beveelt verder onderzoek aan naar eventuele opvangplekken, waar haaien ongestoord kunnen leven. Verder heeft de commissie besloten vaker te vergaderen om deze diersoort beter te leren kennen, om zo betere beslissingen te kunnen maken betreffende het bestaan van de haaien.

Bron: FAO ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk