Afgelopen dinsdag heeft in de vroege uren een waar bloedbad plaatsgevonden onder een kudde olifanten in het zuidwesten van Tsjaad.

Stephanie Vergniault, directeur van de organisatie SOS Elephants omschreef op haar Facebook-pagina hoe een groep stropers, tot de tanden toe bewapend, te paard een kudde olifanten opjoeg. Dit was vlakbij het kamp van de organisatie in Chari Baguirmi.

Stephanie Vergniault - Tsjaad
Stephanie Vergniault samen met lokale dorpelingen bij één van de dode olifanten – Tsjaad ©SOS Elephants

Later die ochtend telden het team van SOS Elephants over de 30 dode olifanten, de meesten zonder slagtanden. Die telling is niet betrouwbaar aangezien verder onderzoek onmogelijk was. De veiligheid van het team stond op het spel, omdat de stropers zich nog dicht in de buurt bevonden.

De aanval op de kudde olifanten vond plaats, terwijl aan de andere kant van de wereld de 62e bijeenkomst van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) plaats had in Genève, Zwitserland. Daar waren illegale handel in ivoor en stroperij van olifanten belangrijke agendapunten.

SOS Elephants heeft CITES geïnformeerd over de situatie en zij hebben de lokale autoriteiten ingeschakeld en soldaten ingezet om de stropers op te sporen. Vergniault denkt dat de aanval is uitgevoerd door de lokale ‘ivoormaffia’, die mede door steun van sommige bestuurders, het aan heeft gelegd met een Chinees oliebedrijf in de buurt, waar allerlei deals worden gemaakt die het daglicht niet verdragen, onder andere over ivoor.

Vergniault waarschuwt dat als het zo doorgaat, binnen drie jaar geen enkele levende olifant meer te vinden zal zijn in Tsjaad. Ze pleit dan ook voor anti-stroperij units die permanent in het gebied posten en veel hogere straffen voor stropers die gepakt worden.

Bron ©PiepVandaag.nl