De vorig jaar aangespoelde potvis bij de Razende Bol nabij Texel was een oude heer. Na onderzoek door het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is komen vast te staan dat het dier minimaal 51 tot 55 jaar oud was, mogelijk zelfs nog iets ouder.

Dat dit zo bijzonder is komt door de leeftijd. Als een potvis in Nederland strandt zijn het meestal jonge mannetjes op zwerftocht. Af en toe komen zij dan in de Noordzee terecht en stranden dan op de Nederlandse kust.

Potvis kunst
Foto: Linden Tea via photopin cc

Oud mannetje

De gestrande potvis was helemaal grijs rond de bek. Dit komt door hun hoofdmaaltijd: inktvissen. De potvis heeft heel wat te verduren met het vangen van deze prooi. Met hun enorme zuignappen maken zij littekens op de huid van de potvis voordat zij worden verorberd door hun belager. Door het eten van deze dieren worden potvissen grijs, dus hoe meer inktvissen zij eten, hoe grijzer en hoe ouder dus de potvis.

Tanden

Potvissen hebben tussen 26 en 52 tanden in de onderkaak. Hun hele leven lang groeien deze tanden door. Zij wisselen dus geen tanden. Elk jaar komt er een laagje bij, zodat er een soort jaarringen ontstaan. Hieraan kun je hun leeftijd zien, net als bij bomen. De onderzoekers hebben deze jaarringen geteld en kwamen op het respectabele aantal van 51 ringen. Daarnaast was een aantal ringen niet goed af te lezen, zodat het dier waarschijnlijk wel 55 jaar of iets ouder kan zijn geweest. Zij kunnen ongeveer 70 jaar oud worden.

Grote zwerftochten

Helaas zijn deze mooie dieren niet vaak te zien in de Noordzee. Meestal zijn het rondzwervende jonge mannetjes die nog niet aan de voortplanting deelnemen. Bij oude mannetjes zou dit dus ook kunnen gebeuren. Op deze leeftijd zijn zij misschien niet meer sexueel actief en zwerven zij over de wereldzeeën.

Bron: Dierennieuws ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven