Piet HellemansDe zomer komt er weer aan! In de zomer zijn er meer parasieten actief dan in de winter en is het van belang uw huisdier hiertegen te beschermen.

Honden en buitenkatten kunnen vlooien tegenkomen en als uw dier niet behandeld wordt met een anti-vlooienmiddel kan er een infectie in uw huis optreden en duurt het (ook na behandeling tegen de vlooien) vaak nog maanden voordat de laatste vlooien weer verdwenen zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Bij binnenkatten adviseer ik om wekelijks de vacht even goed te kammen met een vlooienkam en als u daar vlooien of vlooienpoep (zwarte stipjes die met wat water op een wit papiertje rood/ oranje verkleuren) vindt om dan uw kat te behandelen tegen vlooien.

Teken komen ook meer in de zomer voor dan in de winter en hiertegen is ook preventief te behandelen met een tekenband of een pipetje tegen teken (en vlooien). Daarnaast is het altijd verstandig om uw dier dagelijks (en zeker na een wandeling in het park of bos) even goed na te lopen of er geen teken vastgehecht zitten. Als u teken binnen 24 uur na aanhechten met een tekentang verwijdert dan is de kans dat ze een andere ziekte overbrengen erg klein. Vraag bij uw dierenarts of dierenwinkel naar goede middelen tegen teken en vlooien voor uw hond of kat.

Zomer
Zomer komt er weer aan!

Op vakantie

Indien u deze zomer met vakantie gaat is het verstandig om nu al na te denken over wat u met uw dier wilt doen. Katten vinden het in de regel het prettigst om in hun territorium (thuis dus) te blijven, als u vrienden, familie of buren bereid kunt vinden om uw kat bij u thuis te verzorgen in uw afwezigheid is dat het fijnst voor uw kat. Mocht dit niet mogelijk zijn dan zijn er meerdere pensions waar u uw kat kunt brengen en waar deze goed verzorgd worden tijdens uw vakantie.

Honden zijn minder op hun territorium gericht dan katten en honden doe je er in de regel wel een plezier mee om ze mee te nemen met vakantie. Indien het een vakantie in het buitenland is, ga dan even bij uw dierenarts langs om te vragen wat er eventueel aan extra vaccinaties (Rabiës) en parasietenbehandelingen nodig is voor het gebied waar u heengaat.

Uiteraard kan uw hond ook bij familie, vrienden of een dierenpension ondergebracht worden. Indien u een hond heeft met een dikke vacht (of die het snel warm heeft) dan is een vakantie aan het strand van de Middelandse Zee in de zomer misschien geen goed idee en zal uw hond zich prettiger voelen wanneer hij of zij in het koelere Nederland blijft. Sommige dierenpensions hebben ook aanvullende eisen qua vaccinatie en parasietenbehandelingen, informeert u hier tijdig naar zodat u aan deze eisen kunt voldoen.

Reizen met uw huisdier binnen de EU is relatief eenvoudig, uw dier moet gechipped zijn en tegen Rabiës ingeënt zijn. Deze Rabiës-enting moet minimaal 3 weken voordat u vertrekt gegeven zijn. Daarnaast is een EU paspoort verplicht waarin de vaccinatie en chip-gegevens staan. Sommige landen (Groot Brittannië, Zweden, landen buiten de EU) hebben nog meer eisen om met uw dier daarnaartoe te mogen gaan. Ook wanner u vliegt met uw dier kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappijen aanvullende eisen (extra gezondheidscontrole en parasietenbehandelingen bijvoorbeeld) hebben.

Hierover kunt u informatie krijgen bij uw dierenarts, bij de ambassade van het land waar u heen wilt gaan of bij de luchtvaartmaatschappij.

Er zijn ook bedrijven die het vervoer van uw dier van A tot Z kunnen organiseren voor u, bijvoorbeeld: pettravelclinic.nl.

Pet Travel Clinic

Piet Hellemans, dierenarts Dierenkliniek Europaplein Amsterdam

©AnimalsToday.nl